Guvernul dă undă verde amenajării de 48 de km de piste de bicicletă în Bucureşti

Guvernul dă undă verde amenajării de 48 de km de piste de bicicletă în Bucureşti

În şedinţa de miercuri, Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti". Adoptarea acestei hotărâri se încadrează în strategia autorităţii publice centrale pentru mediu şi schimbări climatice (prin Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului pentru Mediu) de creare a cadrului legal pentru stimularea construirii de piste de biciclete în localităţi cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori.

Valoarea investiţiei este de 44,5 milioane lei, pentru amenajarea de piste de biciclete pe 21 de străzi, cu o lungime de 48 km şi o suprafaţă totală de peste 166 mp. În plus, vor fi amenajate şi un număr de 420 de locuri de parcare pentru biciclete. Durata de execuţie a proiectului este de şase luni.

Configurarea actuală a arterelor de circulaţie din Bucureşti nu asigură o circulaţie fluentă şi facilă a traficului de biciclişti şi nici nu permite o dezvoltare a reţelei de piste de biciclete care să îmbunătăţească condiţiile de circulaţie pentru această categorie de participanţi la trafic. În capitală există trasee pentru biciclete amenajate în scop de agrement, dar acestea acoperă o gamă restrânsă de interes, comparativ cu situaţia la nivel european. Bicicliştii sunt participanţi la trafic vulnerabili faţă de alte categorii, de aceea este necesară separarea traficului bicicletelor de cel auto pentru prevenirea accidentelor.

Primăria Municipiului Bucureşti deţine calitatea de beneficiar şi este Autoritatea Contractantă în cadrul proiectului de investiţii “Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti". Finanţarea obiectivului de investiţii se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului şi de la bugetul local al Unităţii Administrativ-Teritoriale a Municipiului Bucureşti, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

A.C.