12 mai - Ziua Internaţională a Asistentului Medical

12 mai - Ziua Internaţională a Asistentului Medical

În fiecare an, la 12 mai este sărbătorită Ziua Internatională a Asistentului Medical. Ziua internaţională a asistenţilor medicali a fost lansată în anul 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali. Prin această zi, la nivel mondial, se aniversează şi ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (1820), care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul "Saint Thomas" din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale s-a născut la 12 mai 1820, la Florenţa, Italia. A fost asistentă medicală, statistician şi reformator social şi este considerată filozoful fundamental al asistentei medicale moderne. Nightingale a îngrijit soldaţi britanici şi aliaţi în Turcia, în timpul războiului din Crimeea. Eforturile sale de a formaliza educaţia medicală, au determinat-o să înfiinţeze prima şcoală de asistente medicale, la Spitalul St. Thomas din Londra, în 1860. A fost prima femeie care a primit Ordinul de Merit (1907).
Prin marcarea acestei zile, se recunoaşte importanţa serviciilor oferite de asistenţii medicali atât la nivel local, cât şi global, fiind esenţiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.
Asistenţii sunt de multe ori singurii profesioniştii din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni în timpul vieţii lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate. Asistenţii medicali pot contribui semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenţia acordată îngrijirii persoanei suferinde şi prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România celebrează, în fiecare an, Ziua mondială a asistenţilor medicali printr-o serie de evenimente şi activităţi.
D.R.