Articol politic inspirat din fapte reale. Orice asemănare cu personaje reale nu este întâmplătoare

Articol politic inspirat din fapte reale. Orice asemănare cu personaje reale nu este întâmplătoare

Am mai spus de câteva ori, nu poţi gândi Sănătatea în funcţie de criterii economice, pentru că în acel caz nu mai ai grijă decât de bugete, nu de oameni. Iar uneori gândirea "economică" poate să nască monştri. Aş vrea să vă readuc în minte nişte fapte care se traduc printr-un atentat care a avut loc la viaţa românilor. Autorul principal este Traian Băsescu, dar avea ajutoare: politicieni care sunt plasaţi acum strategic, în Opoziţie.
2010. Întrebat fiind despre exodul medicilor, preşedintele de atunci răspundea: "Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită.", afirma cu cinism Traian Băsescu. Pacienţii sufereau, iar Băsescu dădea o soluţie, ca spitalele să fie reorganizate. Ce a însemnat asta pentru Săcele sau Codlea, se ştie.
Dar nu sunt cunoscute alte lucruri. Semnalul transmis public de preşedintele ţării a avut forţă. După ce li se tăiaseră 25% din salarii, de fapt, până la 50% a veniturilor, medicii înţelegeau clar mesajul pe care îl transmitea întâiul om al statului. LI SE SPUNEA SĂ PLECE! Iar cei sub 35 de ani au plecat din ţară. Medicii cu vârste cuprinse între 35 şi 47 de ani, cei cu experienţă, au identificat soluţia de a merge în spitalele private, unde le erau oferite venituri decente. După ce băteau palma şi munceau câteva luni, li se punea în vedere că se impune, din raţiuni economice, ca salariile lor să scadă. Nu cred nici acum că declaraţiile lui Traian Băsescu au fost întâmplătoare, de vreme ce de pe urma lor au profitat spitalele private şi cele din străinătate. Pentru că acestea nu au ieşit în pierdere, nici la pregătirea personalului, nici la profituri.
2019. Piaţa muncii a rămas la fel de liberă pentru medici, lucru normal, de altfel. Doar că aceştia nu se mai grăbesc să plece. De ce ar pleca un chirurg, care acum trei ani câştiga 2.823 lei, iar acum 7.700 lei? De ce medicul specialist ATI ar fi tentat de oferta străină când salariul i-a crescut de peste 3 ori, de 3.817 lei în 2016, la 12.156, în 2019? Ar merita, pentru medicul primar, să părăsească spitalul care primeşte dotări cu aparatură modernă, căruia nu-i mai lipsesc medicamentele din stocul propriu, dacă aici este plătit cu 15.175 lei net, faţă de 4.880 lei în urmă cu trei ani?
Iar toate acestea au fost posibile şi fără închiderea unor spitale, precum cele care deserveau comunităţile braşovene mai sus amintite. Pe atunci erau considerate inutile şi costisitoare, de guvernul de dreapta.
Sănătatea nu are preţ, o poate spune un pacient, o confirmă şi un medic, iar acum o poate susţine şi un guvern. Guvernul PSD.

Dr.Florin Orţan
Senator PSD

Articol comandat de Partidul Social Democrat - PSD
Executat de Fundaţia Umana
CUI mandatar financiar coordonator: 41190008