Primarii din judeţul Braşov au fost instruiţi cu privire la procesul electoral

Primarii din judeţul Braşov au fost instruiţi cu privire la procesul electoral

Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a convocat miercuri, o şedinţă de lucru pentru instruirea primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Braşov cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului din 26 mai 2019.
Biroul Judeţean Braşov al Autorităţii Electorale Permanente a transmis, prin Claudiu Petra, principalele atribuţii ce le revin primarilor în desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European, în special privind organizarea şi dotarea secţiilor de votare şi operarea Registrului Electoral.
Astfel, în fiecare secţie de votare vor fi trei urne fixe, conform deciziei nr. 72/14.05.2019 a Biroului Electoral Central, întrucât cetăţenii vor primi trei buletine de vot, unul pentru alegerea candidatului pentru Parlamentul European, iar celelalte două pentru referendum, câte un buletin de vot pentru fiecare întrebare. De asemenea, va exista şi o urnă specială, iar cererile pentru aceasta, din partea cetăţenilor, vor fi depuse în ziua de sâmbătă, 25 mai 2019, între orele 18.00-20.00, la secţiile de votare.

Înlocuirile preşedinţilor şi a locţiitorilor din secţiile de votare se pot face doar în baza unor cereri scrise de ei. Procedura este aceeaşi ca la desemnarea iniţială, respectiv tragerea la sorţi electronică din corpul experţilor electorali. Primarii au fost rugaţi să verifice încă o dată starea sediilor secţiilor de votare pentru a se asigura de funcţionalitatea acestora. Pachetele cuprinzând listele electorale (permanente şi speciale unde este cazul) vor fi descărcate până cel mai târziu în data de 24 mai 2019. Listele electorale vor fi tipărite în două exemplare.

La finalul sesiunii de informare, reprezentanţii instituţiilor responsabile pentru derularea procesului electoral au răspuns întrebărilor venite din partea autorităţilor locale, clarificând aspecte organizatorice şi legislative.

Actualizare bază de date în beneficiul 112
Un alt punct pe ordinea de zi a fost actualizarea informaţiilor privind hărţile digitale şi a bazelor de date necesare funcţionării serviciului de urgenţă 112 (Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă). Prezentarea programului a fost făcută de un reprezentant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Informaţiile cu privire la modificările în infrastructura locală (adrese, numere noi, puncte de interes în localităţi) au fost solicitate în baza OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Actualizarea sistemului informatic geografic (GIS) este necesară pentru operativitatea de intervenţie a instituţiilor de interes: Ambulanţă, Pompieri, Poliţie, Jandarmerie.
D.R.