Efectivele MAI, la post în contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile

Efectivele MAI, la post în contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile

Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă pe tema intervenţiilor efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în contextul fenomenelor hidrometeorologice din ultimele zile.
Redăm, mai jos, declaraţia purtătorului de cuvânt al MAI, comisar şef de poliţie Monica Dajbog:
“Ca urmare a avertizărilor de ploi abundente şi inundaţii din ultimele 24 de ore, inclusiv de cod portocaliu şi roşu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, cu sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au intervenit imediat în sprijinul comunităţilor afectate.
Încă de la emiterea atenţionărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase au fost pregătiţi de intervenţie peste 5.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti.
Cele mai multe intervenţii au avut loc în judeţele Timiş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Mureş, în ultimele trei judeţe fiind necesară activarea grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.
Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost cea din localitatea Domneşti din Bistriţa-Năsăud unde patru persoane erau blocate în casă din cauza apei care depăşea un metru jumătate. Datorită acţiunii pompierilor, persoanele au fost salvate şi duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acţionat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localităţi, tot din Bistriţa-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranţă la casele lor.
Pentru avertizarea populaţiei, astfel încât să îşi ia măsuri de auto-protecţie, s-au trimis şase mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Din fericire, nu au fost înregistrate situaţii care să nu poată fi gestionate de pompierii-salvatori sau de autorităţile locale.
La acest moment, pompierii mai acţionează pentru evacuarea apei şi îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.
În ultimele 24 de ore, din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanţi, viituri rapide şi creşteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 26 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş.
Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curţi şi alte 9 obiective economice sau instituţii.
În acelaşi interval de timp, din cauza apei acumulate pe carosabil şi a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri naţionale (DN17C şi DN 17D din Bistriţa Năsăud şi DN 15 şi DN 15A din Mureş ), precum şi două drumuri judeţene (DJ188 din Maramureş şi DJ 572 din TM).
Trei trenuri de călători - 4485 Ilva Mică - Dej, 1831 Galaţi - Cluj, şi 406 Braşov - Budapesta au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată sau a spălării terasamentului.
La acest moment a intrat în vigoare o atenţionare de COD GALBEN, valabilă până mâine dimineaţa, la ora 6.00, care vizează cantităţi de apă însemnate şi manifestări de instabilitate accentuată pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman, Giurgiu şi zona de munte a judeţelor Prahova, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara.
Meteorologii au anunţat în această dimineaţă şi prelungirea până duminică 19 mai, ora 10, a informării meteorologice care vizează manifestări de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, iar local şi temporar averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.
De asemenea, deşi Codul Roşu care a vizat depăşirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza şi Vişeu a expirat, a fost emis un nou cod, de această dată Galben pentru aceeaşi zonă şi bazinul superior Glodeni şi Niraj din judeţele Harghita şi Mureş.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi angajaţii MAI vor monitoriza situaţia din teren în vederea intervenţiei prompte în orice situaţie care ar putea pune în pericol populaţia. În continuare vor fi supravegheate cursurile râurilor unde există risc de inundaţii şi, dacă se impune, vor fi evacuate preventiv persoanele ale căror locuinţe se află în zonele inundabile.
Recomandăm cetăţenilor să urmărească cu atenţie anunţurile autorităţilor şi să respecte indicaţiile acestora, astfel încât să fie evitate situaţiile de risc. Și conducătorilor auto le recomandăm să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.
În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Persoanele din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.
În situaţia manifestării vântului puternic, recomandăm populaţiei să rămână în spaţii închise care asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi alte date utile despre manifestarea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore."
D.R.