Înalta Curte a achitat-o pe Kovesi înainte de proces

Înalta Curte a achitat-o pe Kovesi înainte de proces

Judecătoarea Francisca Vasile, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus ridicarea măsurii controlului judiciar instituit de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie pe numele Laurei Codruţa Kovesi, a judecat, conform motivării deciziei, dosarul pe fond. Asta, cu toate că ancheta nu este finalizată, nu a fost întocmit un rechizitoriu şi nu a fost sesizată instanţa de judecată cu privire la aceste fapte. Concret, magistratul, care a dat afară din sala de judecată procurorul Secţiei Speciale şi a dispus ca, la şedinţă, să participe un procuror de la Secţia Judiciară a PÎCCJ, scrie că nu există probe că Kovesi ar fi săvârşit vreo faptă penală, că nu are importanţă pentru cauză dacă jumătate din transportul aerian prin care a fost adus în ţară, de la Jakarta, Nicolae Popa, a fost achitat de o societate din Ploieşti, la cererea lui Sebastian Ghiţă, şi că, în fapt, prin actul de extrădare săvârşit în 2011 s-a înfăptuit un act de justiţie. Iar, ieri, la SIIJ, a fost audiat şi fostul şef operativ al SRI, Florian Coldea, care a făcut aprecieri identice. Coldea susţine că aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost “o operaţiune de succes, iar serviciul pe care îl conducea la acel moment a participat la această acţiune, “în baza protocoalelor de cooperare dintre serviciile de informaţii şi cele de aplicare a legii".

Motivare halucinantă a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Francisca Vasile, care a decis, luna trecută, să înlăture măsura controlului judiciar instituit pe numele fostului procuror general al Românei, Laura Codruţa Kovesi, în dosarul în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Judecătorul nu s-a mărginit, cu acest prilej, să stabilească dacă se impune sau nu această măsură, ci a făcut o judecată pe fond a acuzaţiilor, luând fiecare infracţiune reţinută de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ca şi când ancheta ar fi fost finalizată printr-un rechizitoriu trimis în judecată. În realitate, însă, dosarul se află încă în faza cercetărilor, chiar ieri fiind audiaţi, în calitate de martori, doi reprezentanţi de calibru ai sistemului de forţă cu atribuţii la momentul la care se presupune că aceste fapte au fost săvârşite.

Francisca Vasile scrie, în motivare, că, în evaluarea plângerii Laurei Kovesi împotriva ordonanţei procurorului de instituire a măsurii controlului judiciar, a constatat “neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale şi punerii în mişcare a acţiunii penale". Magistratul este de părere că “toate aceste vicii se subsumează unor condiţii de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce ţin de temeinicie". Cu alte cuvinte, judecătorul nu a analizat temeinicia măsurii preventive instituite, ci a trecut la demontarea, într-o manieră mai mult decât discutabilă, a probelor dintr-un dosar nefinalizat de parchet, ca şi când ar fi fost nu instanţă de judecată, ci apărătorul inculpatei Kovesi.

A.C.