,,Nisip în ochii mei - Momente sudaneze" Fotografie şi literatură orală din Sudan

,,Nisip în ochii mei  - Momente sudaneze" Fotografie şi literatură orală din Sudan

Autoarea şi fotografa Nagy Enikő, originară din Braşov, crescută şi educată în Germania, şi-a petrecut mai mulţi ani documentând prin intermediul fotografiilor şi istoriei orale - 45 de grupuri etnice, 30.000 de kilometri - modul de viaţă, gândirea şi obiceiurile oamenilor din Sudan. În imagini ale Sudanului complet diferite de cele la care ne-am aştepta, călătoria epică oferă o perspectivă intimă asupra unui popor şi a experienţei umane în general, recuperând naraţiunea unei ţări.

O expoziţie itinerantă, extrasă din volumul ei literar-fotografic, SAND IN MY EYES: Sudanese Moments (engleză şi arabă, 2014), care a fost publicat cu o prefaţă din partea UNESCO în semn de recunoaştere pentru protejarea patrimoniului imaterial mondial, va fi prezentată la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov (Bulevardul Eroilor 29) începând din 3 şi până pe 27 iunie 2019.

Un peisaj de imagini şi cuvinte face vizibile modul de gândire al nomazilor, al agricultorilor de subzistenţă, sentimentul coeziunii, ospitalitatea şi generozitatea atât de caracteristice oamenilor din Sudan, rolul social al bărbatului şi al femeii, făurirea căminului, ritualurile, viaţa spirituală, respectul faţă de bătrâni.

Cine suntem noi? Și ce ne face să fim ceea ce suntem ca indivizi şi comunităţi?

Autoarea a stat de vorbă cu capii triburilor, cu bătrâni înţelepţi, cu literaţi, rapsozi şi cu foarte mulţi oameni de rând. A şezut alături de ei în jurul focului, în adunări de instanţă tradiţională, precum şi în colibe de bucătărie, între femeile care preparau parfumuri sau îşi pregăteau morţii pentru ultimul drum - ascultând cuvinte rostite în viaţa de zi cu zi. S-a întâlnit cu şamani, cu oameni obişnuiţi, dar şi cu intelectuali - ascultându-le poveştile.

Enikő Nagy îşi va prezenta cartea şi un documentar (30 de minute) despre proiect vineri, 7 iunie, de la ora 18:00, cu o lectură bilingvă (română şi arabă) a povestirilor tradiţionale din carte, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, de unde poate fi cumpărat şi volumul SAND IN MY EYES: Sudanese Moments, cu dedicaţia autoarei.

Prezentată începând din 2014 în München, Berlin, Madrid, Londra, Geneva, Roma, Budapesta şi Sudan, expoziţia a fost văzută de peste 50.000 de vizitatori. Servicii mass-media internaţionale precum El País, abc.es, Vox Africa TV, CCTV, The Arab Weekly, Léman Bleu Télévision, National Geographic Hungary, Wall Street International, BBC World au publicat relatări despre expoziţie.

Autoarea, de profesie pedagog social, a petrecut zece ani în Sudan, unde a lucrat în calitate de consultant în cadrul Serviciului German pentru Dezvoltare (DED) şi expert internaţional al UNESCO. A fost redactor al unei publicaţii pe tema drepturilor femeilor în religie şi al unor cărţi publicate în Sudan despre cultură şi identitate. În prezent, lucrează ca referent în materie de global learning în Germania şi conduce un cămin pentru femei în situaţie de criză.
D.R.