Alertă pe piaţa fructelor şi a legumelor. ANPC a dat amenzi de peste 1 milion de lei

Alertă pe piaţa fructelor şi a legumelor. ANPC a dat amenzi de peste 1 milion de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a aplicat amenzi de peste un milion de lei, în urma a noi controale efectuate la marii operatori economici care comercializează legume şi fructe, în întreaga ţară. "Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă campania de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în marile lanţuri de magazine tip hipermarket/supermarket, depozite şi pieţe en-gros, începută în această primăvară", informează comunicatul. Astfel, în perioada 2-16 mai, s-a desfăşurat o nouă serie de acţiuni de control în toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, în care au fost verificaţi 656 operatori economici, din care la un număr de 341 (52%) s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

A fost verificată o cantitate de 376,7 tone fructe şi legume proaspete din care 57,7 tone (15,3%) nu se încadrau în prevederile legale. "Ca urmare a deficienţelor constatate, comisari ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 21 tone fructe şi legume, în valoare de 238.398 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a a 17 tone fructe şi legume în valoare de 101.884 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 427 sancţiuni contravenţionale dintre care 217 avertismente şi 210 amenzi contravenţionale în valoare de 1.076.600 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor", se mai precizează în comunicat. Între principalele abateri constatate, în timpul acţiunilor de control, a fost faptul că: legumele şi fructele aveau menţiunea pe etichetă “calitatea I", dar, în fapt, erau pătate, deshidratate sau cu consistenţă moale; legumele şi fructele erau depreciate calitativ (cu consistenţă modificată, cu lovituri mecanice, cu colonii de mucegai etc.).

De asemenea, lipsea menţiunea ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor şi nu erau afişate informaţii privind calibrul, soiul şi calitatea legumelor şi fructelor comercializate în vrac. În plus, precizează ANPC, informaţii eronate/înşelătoare erau afişate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu menţiunile inscripţionate pe ambalajul legumelor şi fructelor. S-a constatat totodată că exista o neconcordanţă între informaţiile de la raft şi cele din avizul de însoţire a mărfii, cu privire la provenienţa acesteia, dar şi o neconcordanţă între preţul de la raft faţă de preţul de la casă.

A.C.