O tânără din Olanda a fost eutanasiată după ce a hotărât că nu mai poate trăi din cauza suferinţei

O tânără din Olanda a fost eutanasiată după ce a hotărât că nu mai poate trăi din cauza suferinţei

O fată de 17 ani care a fost violată când era copil şi simţea că nu mai poate trăi a fost eutanasiată, în mod legal, acasă, cu ajutorul unei "clinici de sfârşit de viaţă", conform Dailymail. Noa Pothoven a murit pe un pat de spital, în sufrageria sa, după ce i s-a acordat dreptul la eutanasiere în Olanda. Adolescenta olandeză din Arnhem a simţit că viaţa a devenit insuportabilă şi că nu mai poate continua după ce a fost atacată şi violată în trei situaţii diferite, prima oară la 11 ani.

În Olanda, copiii de peste 12 ani pot obţine eutanasierea, dar doar dacă un doctor concluzionează că suferinţa pacientului este de nesuportat, iar moartea nu este aproape. În 2017, 6.500 de copii au ales eutanasierea pentru a-şi încheia vieţile în Olanda, reprezentând 4% din numărul total de 150.000 de morţi înregistrate în ţară.
Într-o postare pe reţelele sociale, cu o zi înainte de moartea sa, Noa şi-a făcut publică decizia. Ea a scris: "M-am gândit ceva vreme dacă să dezvălui asta, dar am hotărât să o fac. Poate acest fapt îi va surprinde pe unii, date fiind postările mele despre spitalizare, dar planul meu există de mult timp şi nu este impulsiv. O să trec direct la subiect: în maxim 10 zile, voi muri. După ani de luptă, sunt golită de energie. Nu mai mănânc, nu mai beau de ceva timp şi, după multe discuţii şi evaluări, s-a decis să pot muri, pentru că suferinţa mea e de nesuportat".

Noa a adăugat că nu a simţit niciodată că "trăieşte", ci mai degrabă supravieţuieşte, scriind: "Respir, dar nu mai trăiesc". În final, ea le-a cerut prietenilor şi urmăritorilor de pe Instagram să "nu mă convingeţi că nu este bine, aceasta este decizia mea şi este finală. Iubirea înseamnă îmi daţi drumul, în acest caz", a dăugat ea.

A.C.