Jupiter, la opoziţie: Luni, cea mai bună noapte pentru a observa planeta gigant

Jupiter, la opoziţie: Luni, cea mai bună noapte pentru a observa planeta gigant

Jupiter se află, luni, la "opoziţie", adică în partea opusă Soarelui văzută de pe Pământ, moment în care cea mai mare planetă din sistemul nostru solar este mai strălucitoare decât în orice altă perioadă a anului şi este vizibilă întreaga noapte. Astfel, Jupiter, Terra şi Soarele vor fi pe aceeaşi linie. Atunci când se află la "opoziţie", planeta Jupiter este foarte strălucitoare şi poate fi văzută cu ochiul liber, la est, după ora 23:00. Apare ca o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie, de culoare gălbuie. "Mai uşor este aşa: când nu e Soarele pe cer, este Jupiter", spun cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală. Două zile mai târziu, la 12 iunie, Jupiter se va afla la cea mai mică distanţă de Terra, la perigeu, la aproximativ 640 de milioane de kilometri.

În seara de 16 iunie, astronomii amatori pot vedea lângă Jupiter şi Luna. Reprezentanţii Observatorului bucureştean mai spun că în dreapta lui Jupiter poate fi observată o stea strălucitoare, Antares, din constelaţia Scorpius, care poate fi folosită la analizarea modului în care se mişcă planeta. Dacă se compară distanţa dintre cele două corpuri cereşti la începutul şi sfârşitul lunii iunie, se poate vedea că aceasta se micşorează.

Jupiter ajunge la "opoziţie" la fiecare 13 luni, acesta fiind un moment bun pentru a observa planeta şi pe cei patru dintre cei mai strălucitori sateliţi ai săi, dintr-un total de 79.

A.C.