Premieră naţională la Filarmonica Braşov

Premieră naţională la Filarmonica Braşov

Joi, 13 iunie ora 19.00 la Sala Patria, Filarmonica Braşov invită publicul braşovean meloman la Concertul Simfonic susţinut de Orchestra Simfonică sub bagheta dirijorului Iulian Rusu.
Solist invitat este cunoscutul pianist Sandro Ivo Bartali, din Italia.
Programul serii este unul de exceptie, în repertoriu fiind prezentată o lucrare în primă audiţie naţională. Astfel, cei prezenţi la concert se vor delecta cu următorul repertoriu:
G. Mahler - "Adagietto" din Simfonia a V-a
A. Rubinstein - Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră în re minor op. 70 (primă audiţie naţională)
J. Haydn - Simfonia nr. 49 în fa minor "La passione".

Profil de artist...
Dirijorul român Iulian Rusu s-a născut în 1967. Și-a început muzica la vârsta de 9 ani, alegând clarinetul ca instrument principal.

Pasiunea pentru dirijare dezvăluie o altă parte a muzicianului complet şi complex, prin stăpânirea limbajului specific neobişnuit chiar şi pentru mulţi muzicieni. A început cu dirijorul japonez Daisuke Soga în anul 1992. Observând calităţile sale reale în arta de a conduce în 1998, el îl ajută să obţină o bursă la clasa internaţională conducătoare de dirijori din Csorna Ungaria.

În 1999, Iulian Rusu este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie de Muzică, participă la cursurile Departamentului Conducător în clasa profesorului dirijor Cristian Brancusi. Cu profesorul dirijor Dumitru Goia îşi îmbunătăţeşte tehnicile de dirijare în cadrul Master Class International (Bucureşti) 2000, 2001, 2002. În anul 2003 participă la clasa internaţională Master cu profesorul şi compozitorul Jorma Panula din Finlanda.

În anul 2006, profesorul de masterat la Universitatea de Muzică din Bucureşti, profesor universitar Octav Calleya (Malaga - Spania), îl invită la clasa internaţională maghiară din Malaga, în compania Orchestrei Naţionale de Tineret din Moldova, acordându-i o bursă de participare.

A avut privilegiul de a studia cu cel mai mare dirijor al lumii, maestrul Sergiu Comissiona, care a împărtăşit cu el din vasta cunoaştere şi experienţă îndelungată.

În 2011 a obţinut un doctorat în muzică (dirijor orchestral) titlul de teză este: realizarea tradiţiei în România, stil, concept, spirit creator.

Iulian Rusu a fost profesor de orchestră de conducere şi practică dirijată la Facultatea de Muzică din Braşov. A apărut ca dirijor al orchestrelor filarmonice: Braşov, Targoviste, Oradea, Bacău, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Arad, Craiova, Piteşti, Orchestra Simfonică la Filarmonica Naţională a Republicii Moldova, Ploieşti, Orchestra Filarmonicii din Asia, Braşov Orchestra de Cameră, precum şi unele ansambluri orchestrale şi de cameră formate de artişti români la iniţiativa sa.

El a făcut turnee şi ca solist şi ca dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia, Kuweit, Coreea de Sud, S.U.A.

Sandro Ivo Bartali
Apreciat de presa germană drept unul dintre ce mai importanţi muzicieni ai ultimelor 3 decenii care provin din Italia, Sandro Ivo Bartali este un pianist virtuoz al cărui somptuos mod de interpretare captivat întreaga lume.
Încă din tinereţe a fost apreciat pentru stilul interpretativ, ce evidenţiază gama largă a coloritului tonal şi a virtuozităţii sale.
Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar si pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 30 Ron.
Reduceri: 15 ron - pensionari şi elevi, 10 ron - studenţi.
Program casierie:
Luni - Miercuri: 12 - 15
Marţi - Joi: 16 - 18
D.R.