Administraţia Trump vrea schimbarea ambasadorului britanic. Ce ar putea ascunde telegramele acestuia scurse către presă

Administraţia Trump vrea schimbarea ambasadorului britanic. Ce ar putea ascunde telegramele acestuia scurse către presă

Preşedintele american Donald Trump a declarat că administraţia sa nu va mai discuta cu ambasadorul britanic la Washington, sugerând că îşi doreşte ca viitorul guvern britanic să îşi schimbe reprezentantul în SUA. O astfel de mişcare ar conveni la Londra taberei pro-Brexit şi tocmai de aceea există suspiciuni că telegramele diplomatice nu s-au scurs întâmplător către presă, ci ascund motivaţii politice. De altfel, iritarea politicienilor de la Londra este legată mai mult de faptul că a fost posibilă transmiterea unor astfel de informaţii către presă decât de conţinutul propriu-zis al telegramelor.

"Nu îl cunosc pe ambasador, dar nu este agreat în Statele Unite. Nu vom mai discuta cu el", a declarat Donald Trump într-o postare pe Twitter. Liderul de la Casa Albă s-a dezlănţuit la adresa premierului britanic Theresa May, pe care a criticat-o pentru modul în care aceasta a abordat problema Brexit. "Ea şi reprezentanţii săi au creat dezordine. I-am spus cum ar trebui să procedeze, dar a decis să abordeze o altă cale", a declarat Trump. Preşedintele american a criticat-o luni cu vehemenţă pe Theresa May, părând vizibil furios din cauza sprijinului exprimat de premierul britanic pentru ambasadorul Regatului Unit la Washington după publicarea depeşelor diplomatice ale acestuia, comentează AFP, preluată de Agerpres.

"Vestea bună pentru minunatul Regat Unit este că în curând va avea un nou prim-ministru", punctează preşedintele american. "M-am bucurat de minunata vizită de stat de luna trecută, dar cel mai mult am fost impresionat de Regină", adaugă el în finalul postării de pe Twitter.

A.C.