Încep lucrările la creşa de pe strada Apollo

Încep lucrările la creşa de pe strada Apollo

Municipalitatea va emite curând ordinul de începere a lucrărilor pentru construcţia noii creşe de pe strada Apollo, care va avea 80 de locuri a anunţat astăzi viceprimarul Costel Mihai, într-o conferinţă de presă. Tot în această clădire va funcţiona şi sediul Serviciului Public Administrare Creşe.
"Proiectul tehnic a fost finalizat, va fi o creşă de 80 de locuri, care, la etaj, va găzdui sediul Serviciului Public Administrare Creşe. Normativele impun reguli foarte restrictive în domeniu, astfel încât nu putem utiliza pentru creşă decât parterul, aceasta fiind o obligaţie legală. Zilele acestea am discutat cu constructorul şi cu conducerea creşei, se va face organizare de şantier şi împrejmuirea terenului şi vor începe lucrările“, a declarat viceprimarul.
Creşa va fi construită pe un teren de 5.535 mp, care a fost dat în administrarea Serviciului Public de Administrare Creşe Braşov. Potrivit viceprimarului, clădirea va avea demisol, parter şi etaj, o amprentă la sol de 1.064 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 2734,15 mp. Normativele privind construcţia şi funcţionarea creşelor noi prevăd 20 mp spaţiu pentru fiecare copil şi obligaţia de a amenaja creşa doar la parter. Din acest motiv, noua creşă va avea 80 de locuri, având toate spaţiile destinate copiilor la parter. La demisol vor fi organizate spaţiile tehnice şi anexele, iar la etaj vor fi birourile SPAC, care funcţionează în prezent într-un imobil de pe Str. Mecanicilor Nr.7, unde se află şi o creşă. Prin construcţia noului imobil nu numai că vor fi disponibile cele 80 de locuri prevăzute în proiect, ci va fi posibilă şi extinderea creşei de pe Mecanicilor, în spaţiile de la parter în care se află în prezent birourile SPAC.
În spaţiul din curte vor fi amenajate locuri de joacă destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani - cu leagăne, tobogane şi alte elemente adaptate categoriei de vârstă vizate - pavate cu pavele de cauciuc, conform normativelor în vigoare, precum şi spaţii verzi.
Finanţarea este de 10 milioane lei, din care 7,4 milioane lei reprezintă contribuţia Municipiului Braşov, de la bugetul local, iar restul sunt fonduri nerambursabile atrase prin Programul Operaţional Regional - Axa 4.4.
În acest moment, primăria mai are un proiect de construcţie a unei creşe noi, în Tractorul, pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar. Proiectul este în faza elaborării studiului de fezabilitate.
În acest moment, în municipiul Braşov funcţionează 8 creşe, cu un total de 805 locuri, şi sunt înregistrate peste 500 de cereri aflate în aşteptare. Numărul mare de cereri este şi cauzat de lipsa creşelor din localităţile din zona metropolitană.
D.R.