Actele de stare civilă vor putea fi furnizate şi online

Actele de stare civilă vor putea fi furnizate şi online

Românii vor fi scutiţi de drumurile până la ghişee pentru a transmite certificate de naştere, de căsătorie, de divorţ, sau de deces. Instituţiile care solicită aceste hârtii vor putea primi sau trimite aceste acte, pentru a face servicii cetăţenilor, online. Va fi posibil peste doi ani, odată cu finalizarea unui proiect european de 156 milioane lei, fonduri oferite de┬áMinisterul Fondurilor Europene.
"Acesta a fost exact subiectul de discuţie de la întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne care lucrează de un an la acest mega-proiect. El se derulează cu fonduri europene si imi doresc sa monitorizam îndeaproape buna derulare a marilor proiecte, mai ales cele cu un impact aşa de mare în viaţa de zi cu zi precum informatizarea stării civile", declară deputatul Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Proiectul in derulare se numeşte SIIEASC (Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă), este derulat de MAI şi beneficiază de sprijinul Ministerului Fondurilor Europene.
Deputatul dă asigurări că lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte finanţarea europeană pentru servicii electronice.
"Vom finanţa, în curând şi un proiect vizând extinderea informatizării pentru obţinerea, eliberarea, prezentarea ca dovadă pentru: buletin, permis conducere, paşaport, paşaport consular, înmatriculare auto", explică Roxana Mînzatu.

P.I.