Grecia. Șase morţi, printre care doi români, în urma unei furtuni puternice care a lovit peninsula Halkidiki

Grecia. Șase morţi, printre care doi români, în urma unei furtuni puternice care a lovit peninsula Halkidiki

Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbuşit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie şi grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE 7.10. Românii se aflau într-o tavernă din Nea Plaghia al cărei acoperiş s-a prăbuşit din cauza vântului extrem de puternic. Informaţia a apărut în presa elenă, care citează membri ai echipelor de intervenţie. Autorităţile din Grecia nu au stabilit dacă este o legătură de rudenie între cei doi.
Ministerul Afacerilor Externe a luat legătura cu ambasada din Atena care urmează să obţină informaţii oficiale. Alte zeci de persoane au fost rănite şi au ajuns la spitale din Halkidiki şi Salonic. Au fost date sute de apeluri la pompieri pentru inundaţii, copaci rupţi sau drumuri blocate.

Aceasta este prima mare provocare pentru noul guvern de la Atena, care a activat deja o celulă de criză. Protecţia civilă a spus că fenomenele meteo din Halkidiki sunt fără precedent.
Doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor, conform informaţiilor furnizate de poliţie. Alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiat, şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităţilor. Conform estimărilor unui centru medical, între 60 şi 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi. "Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin aşa ceva", a declarat directorul centrului medical, Athansios Kaltsas, pentru OPEN TV. "A fost dintr-odată, atât de brusc". Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condiţiile meteo ca "extrem de neobişnuite" pentru această perioadă a anului.

Imaginile de mai sus au fost filmate în staţiunea Sarti de pe braţul Sithonia de către un român aflat în vacanţă acolo. A plouat torenţial, iar vântul a suflat atât de tare, încât scaunele au fost luate pe sus şi chiar faţadele unor clădiri au fost smulse. Furtuna puternică a fost însoţită şi de grindină. Nord-estul Greciei, unde se află staţiuni populare printre turiştii români, se află şi joi sub cod roşu şi portocaliu de furtună.

A.C.