Guvernul vrea să taie din cheltuieli. Eugen Teodorovici, anunţ despre pensiile speciale

Guvernul vrea să taie din cheltuieli. Eugen Teodorovici, anunţ despre pensiile speciale

Guvernul pregăteşte o decizie cu impact major asupra administraţiei publice şi nu numai. Neagă orice criză, dar Executivul vrea să reducă drastic din cheltuielile statului, iar Ministerul de Finanţe pregăteşte un veritabil pachet de măsuri de austeritate care va fi adoptat în următoarele săptămâni.

Conform informaţiilor pe care le are Digi24, o ordonanţă de urgenţă ar urma să fie adoptată până la finalul acestei luni, până când se aprobă rectificarea bugetară, pentru că acest proiect de rectificare va fi construit după cifrele pe care le va avea Ministerul de Finanţe în urma adoptării ordonanţei.
De unde vrea să taie Guvernul?

Sunt mai multe măsuri, care vor schimba practic tot ceea ce s-a întâmplat până acum la stat în ceea ce priveşte administraţia. Vorbim, aşadar, despre o restructurare administrativă. Vor rămâne mai puţine posturi, în condiţiile în care ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, a vorbit în şedinţele de partid despre o lipsă de 7 miliarde de lei de la bugetul de stat pe care ar trebui să o acopere în foarte scurt timp, încadrându-se totodată până la sfârşitul anului în deficitul de 3 la sută.

Odată cu această restructurare, vor fi luate şi alte măsuri, care vizează în primul rând pensiile speciale - se pune problema impozitării lor, a aplicării unui CASS peste pragul de 10.000 de lei.

De asemenea, ar urma să nu se mai admită cumulul de pensie şi salariu de la stat.

Vor fi concediaţi funcţionarii care blochează proiecte şi nu vor mai exista cazuri de detaşaţi în cadrul ministerelor de la companii private care încasează salarii mai mari decât miniştrii sau premierul.

Vor fi analizate şi programele sociale din punct de vedere al eficienţei şi ele vor fi strict sociale de acum înainte. Asta înseamnă un impact bugetar mai mic.

Paralel cu acest proiect se mai discută şi de un impozit forfetar pentru companii, care ar urma să vizeze circa 1,1 miliarde de contribuabili.

A.C.