Pieţele internaţionale, în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda. SUA acuză în mod oficial manipularea valutară

 Pieţele internaţionale, în picaj după ce China şi-a devalorizat moneda. SUA acuză în mod oficial manipularea valutară

Indicele Dow a înregistrat luni o scădere de 767 de puncte (2,9%), al şaselea cel mai puternic declin din istorie, după ce China şi-a devalorizat moneda naţională, yuan, în contextul escaladării disputelor comerciale cu SUA, relatează CNN. Scăderi similare au fost înregistrate pe pieţele bursiere din întreaga lume. În Europa, Indicele FTSE 100 de la Bursa din Londra s-a prăbuşit cu 2,5% faţă de ziua precedentă de tranzacţionare, iar indicii DAX de la Bursa din Frankfurt şi Cac 40 de la Paris au scăzut cu 1,8%, respectiv 2,2%. Guvernul de la Beijing a depreciat luni valoarea yuan-ului, care pentru prima dată în ultimii zece ani a scăzut sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să contrabalanseze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse de SUA, precizează Mediafax. Mai mult, Beijingul a anunţat luni că firmele chineze au oprit achiziţiile de produse agricole din SUA, decizie care a contribuit şi mai mult la declinul bursei americane.

Indicele Dow Jones a scăzut luni, la un moment dat, şi cu 961 de puncte, însă până la finalul şedinţei de tranzacţionare a reuşit să mai recupereze din scădere. Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China. Investitorii sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor.

Analişti de la firma de consultanţă Capital Economics au afirmat că deprecierea yuan-ului arată că Beijingul aproape a renunţat la speranţele privind încheierea unui acord comercial cu Statele Unite.
SUA acuză în mod oficial China de manipulare valutară, pentru prima dată după mai multe decenii. Administraţia SUA a ajuns la concluzia că Guvernul Chinei manipulează valoarea monedei sale naţionale, yuan-ul, fiind pentru prima oară după anul 1994 când Washingtonul aplică această etichetă Chinei, mai transmite Mediafax.

Decizia autorităţilor americane vine după ce Guvernul de la Beijing a permis luni deprecierea valorii yuan-ului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, în contextul în care devalorizarea monedei ar ajuta companiile chineze să contrabalanseze costurile suplimentare generate de taxele vamale mai ridicate impuse recent de SUA în contextul dipsutelor comerciale între cele două ţări. Trezoreria SUA a comunicat luni că Banca Populară a Chinei a indicat foarte clar că autorităţile chineze au un control amplu asupra cursului de schimb al yuan-ului.
Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, a mai afirmat că va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina competiţia incorectă din partea Chinei.

Potrivit Trezoreriei americane, acţiunile Chinei încalcă angajamentele sale privind evitarea devalorizării concurenţiale, ca parte a Grupului celor 20 de ţări industrializate (G20). Deprecierea yuan-ului a generat temeri privind un potenţial război valutar între cele două ţări, iar măsura Beijingului ar putea determina Statele Unite să impună taxe vamale şi mai ridicate pentru produsele importate din China. Investitorii de pe piaţa bursieră din SUA sunt în mod special preocupaţi că Administraţia Trump ar putea încerca să deprecieze dolarul, provocând astfel un război valutar care ar eroda puterea de cumpărare a americanilor. În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană că sunt implicate într-un "joc major de manipulare monetară" pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă acelaşi lucru.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, ce ajută la finanţarea datoriei federale, să renunţe la investiţiile în SUA din cauza deprecierii monedei americane, fapt care le-ar scădea profiturile.

A.C.