Reacţiile lui Iordache, Ștefănescu şi Nicolicea, după ce Dragnea a contestat din închisoare alegerea lui Dăncilă ca preşedinte al PSD

 Reacţiile lui Iordache, Ștefănescu şi Nicolicea, după ce Dragnea a contestat din închisoare alegerea lui Dăncilă ca preşedinte al PSD

Mai mulţi membri PSD au reacţionat, după sesizarea lui Liviu Dragnea, care a oprit practic deciziile luate de Congresul PSD din 29 iunie privind alegerea noii conduceri, spunând că la baza sesizării nu stă o răzbunare. În cazul în care instanţa admite, unii vorbesc de repetarea congresului, informează Mediafax.

"Bate câmpii. Conform statutului, Liviu Dragnea şi-a pierdut calitatea de membru PSD în momentul în care a fost arestat. Noi nu mai aveam preşedinte. Statutul vechi spunea că preşedintele este ales de toţi membrii de partid. Noi am modificat statutul, astfel încât preşedintele să fie ales numai cu votul delegaţilor, la Congres. Pe noul statut, Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte. Orice modificare de statut trebuie validată de instanţă. Acţiunea lui Dragnea a intervenit în procesul de validare a noului statut. Încearcă să lege dosarul în care a fost condamnat de statut, făcând trimitere la organizaţia Teleorman, acolo unde erau membre de partid cele două femei din dosar, dar pe mine mă pierde juridic. Nu sunt şanse să aibă câştig de cauză în instanţă", a explicat Florin Iordache pentru Adevărul.

"Eu cred că nu are nicio şansă. Poţi să ştii... Nu are nicio şansă, pentru că discutăm de modificarea articolului unui statut, nu de ce sesizează el acolo", a mai declarat Florin Iordache, pentru Mediafax.

"N-aş putea să spun acum ce anume l-a determinat să introducă o asemenea acţiune. E posibil ca acest lucru să fi fost făcut pentru faptul că i s-a părut că a sesizat o anumită eroare în ceea ce priveşte desfăşurarea congresului, dar, din câte ştiu eu, ne-am luat, îainte de organizarea acestui congres, toate măsurile legale necesare pentru ca lucrările congresului, inclusiv alegerea structurilor de conducere să se facă în mod legal. Nu văd ce anume ar fi putut sesiza. E un om care a exercitat multă vreme funcţia de preşedinte, are cunoştinţe statutare solide, are şi o practică în spate îndelungată, dar demersul acesta probabil că va deveni mai inteligibil atunci când vom şti care este conţinutul sesizării şi vom avea şi o instanţă care s-a pronunţat", a spus Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui, la Digi 24.

Întrebat ce se întâmplă în cazul unei decizii favorabile în instanţă, Buzatu a spus: "Facem alt congres. Foarte simplu".

"Nu e o lovitură sau răzbunare. E un demers în interesul legii, în condiţiile în care, pentru simpatizaţii PSD ştim că Dragnea e condamnat politic. Demersul vine pe baza unor legi în vigoare şi nu au chestiuni legate de partid. Nu e atacat Congresul, Viorica Dăncilă şi Fifor", a spus Codrin Ștefănescu, La Antena 3.

"E atacat modul în care a fost condamnat precizându-se scopul a fost de a fi înlăturat din funcţii. Modificările la statut sunt opozabile celor cacre sunt prezenţi. Dacă la Tribunal eşuează, o luăm de la capăt. Refacem Congresul", a declarat şi Eugen Nicolicea, la Antena 3.

Tribunalul Bucureşti judecă azi o contestaţie depusă de Liviu Dragnea şi care vizează deciziile luate la Congres. Instanţa ar fi trebuit să valideze deciziile din Congresul din 29 iunie, dar validarea a fost amânată pe motivul existenţei unei contestaţii a fostului lider PSD.

A.C.