Criză majoră în Italia, ţara cu cea mai mare comunitate de români

Criză majoră în Italia, ţara cu cea mai mare comunitate de români

Criză majoră în Italia, ţara cu cea mai mare comunitate de români. Deja măcinată de serioase probleme economice, Italia ar putea avea în plus şi o furtună în politică. Un controversat politician naţionalist s-a întors împotriva guvernului din care face parte şi cere alegeri anticipate, la nici un an de la formarea cabinetului. Controversatul ministru de Interne al Italiei Matteo Salvini, liderul uneia dintre cele două partide care formează coaliţia de guvernare, spune că înţelegerea cu populiştii nu mai funcţionează. Singura şansă pentru deblocarea situaţiei, spune naţionalistul, sunt noi alegeri.

Matteo Salvini, ministrul Italian de Interne: "Dacă văd că cineva vrea să mă oprească, atunci decizia trebuie să se întoarcă la poporul italian". Mirat de această cerere, premierul Italiei i-a cerut ministrului naţionalist să explice italienilor de ce îşi dărâmă propriul guvern.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: "Să explice naţiunii şi să se justifice în faţa votanţilor care au crezut în promisiunile de schimbare motivele pentru care a decis să întrerupă abrupt şi înainte de vreme acţiunile guvernului".

Parlamentul s-ar putea reuni săptămâna viitoare pentru a discuta şi vota o moţiune de cenzură împotriva actualului cabinet. Dar se poate ca preşedintele să nu dizolve Parlamentul, deoarece în septembrie şi octombrie trebuie discutat şi aprobat bugetul pe 2020.

A.C.