Klaus Iohannis la Casa Albă. Care ar putea fi partea sensibilă a vizitei (comentariu Business Club)

Klaus Iohannis la Casa Albă. Care ar putea fi partea sensibilă a vizitei (comentariu Business Club)

Preşedintele Klaus Iohannis va face peste două săptămâni o vizită în America, la Casa Albă, la invitaţia preşedintelui Statelor Unite. E a doua vizită în doi ani, iar precedenta, din 2017, a fost prima a unui lider dintr-o ţară central şi est-europeană. Deci, numai bile albe, plus că e o vizită care dă bine şi în campania electorală: e o validare.

Dar dacă lucrurile nu sunt atât de luminoase? Comunicatul Casei Albe transmite că temele de discuţie sunt parteneriatul strategic şi parteneriatul energetic. Ei, partea asta a doua e sensibilă şi este posibil ca măcar într-o anumită măsură să fie vorba de o convocare pentru nişte explicaţii şi pentru găsirea unor soluţii.

Să ne uităm puţin la context... Exxon vrea să se retragă total sau măcar parţial din Marea Neagră, prin vânzarea unei participaţii la perimetrul pe care îl are în concesiune cu Petrom. A recunoscut-o şi oficial, după ce era doar la nivel de zvon în piaţă. Decizia de investiţii a fost amânată din cauza legislaţiei restrictive, iar atitudinea grupului american arată că de fapt, a ajuns la capătul răbdării. Prin legea offshore sunt descurajate investiţiile, pentru că deducerile sunt restricţionate, iar amortizarea devine problematică.

Iar bomboana pe colivă este preţul plafonat al gazelor naturale până în 2022 impus de guvern.

Proiectele, în cea mai mare parte, sunt blocate în aşteptarea unor vremuri mai bune. Vremuri pe care Exxon le vrea cât mai apropiate - şi atunci, cu ameninţarea ieşirii, pune presiune - sau pe care nu le vede şi pur şi simplu îşi face exitul. Asta e una dintre probleme.

A doua ar fi că tocmai pe celălalt mal al Atlanticului, Viktor Orban şi ministrul său de externe s-au plâns că România nu dezvoltă zăcămintele de gaze din Marea Neagră ca să le dea Ungariei. Şi ca să fie convingători, au pronunţat cuvintele magice pentru americani: reducem dependenţa faţă de Rusia.

A.C.