Sancţiuni aplicate în judetul Braşov, pentru poluarea mediului cu deşeuri rezultate din construcţii, aruncate la întâmplare pe domeniul public

Sancţiuni aplicate în judetul Braşov, pentru poluarea mediului cu deşeuri rezultate din construcţii, aruncate la întâmplare pe domeniul public

In urma acţiunilor de control, realizate de către comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Braşov, în anul 2019, până în prezent au fost aplicate: 23 amenzi în valoare de 707.000 lei.
Acesta este rezultatul acţiunilor efectuate de catre comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, atât în zona metropolitană, cât şi în tot judeţul, pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă prevederile legislative privind protecţia mediului.
În speţă, sunt derulate activităţi susţinute pe linia de monitorizare şi supraveghere a zonelor în care s-au înregistrat depozitări accidentale de deşeuri inerte provenite din constructii şi nu numai. Sanctiunile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale prinvind regimul deşeurilor.
Aceste acţiuni de monitorizare şi supraveghere pentru zona oraşului resedinţă de judeţ, precum şi pentru terenurile aflate la limita dintre Braşov şi localităţile adiacente, se realizează în colaborare cu Poliţia Locală Braşov, instituţie cu care Garda de Mediu desfaşoară frecvent activităţi specifice pe linia protecţiei mediului, în baza protocolului încheiat în urmă cu aproape trei ani.
În luna martie, respectiv iunie, poliţiştii locali secondaţi de comisarii Gărzii de Mediu au surprins şi sancţionat în arealul Calea Bucureşti-Dârste-Decathlon, două persoane care intenţionau să descarce din autovehicule, maldăre de deşeuri provenite din constructii, dar şi alte reziduuri. Persoanele în cauză au fost sancţionate cu câte 3.000 de lei, potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului. De fiecare dată, cetăţenii amendaţi au fost puşi să îşi adune deşeurile aruncate.
Totodată, Poliţia Locală Braşov a aplicat în 2019 pe raza municipiului 317 sancţiuni în valoare de 186.800 de lei pentru încalcarea Regulamentului de salubrizare şi deszăpezire al municipiului Braşov (HCL 149/2017).
Cele două instituţii au căzut de acord asupra unui program comun, care are în vedere intensificarea controalelor privind salubrizarea pe perioada verii.
D.R.