Tabăra de Artă Populară de la Sâmbăta de Sus, la a XIII-a ediţie

Tabăra de Artă Populară de la Sâmbăta de Sus, la a XIII-a ediţie

La Mănăstirea "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc în perioada 21 iulie - 4 august, cea de-a XIII-a ediţie a Taberei de Artă Populară, la care au participat 40 de elevi şi studenţi din Parohia Braşov-Carpaţi, din ţară şi din diaspora românească. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

În Anul omagial al satului romanesc, Mănăstirea "Brancoveanu" de la Sâmbăta de Sus are printre alte activităţi şi organizarea şi susţinerea acestei tabere care aduce în actualitate câteva din valorile spiritualităţii ortodoxe şi ale artei populare româneşti. Desfăşurată anual fără întrerupere din 2007, Tabăra de Artă Populara are de fiecare dată în atenţie un proiect de sculptură în lemn şi o temă de icoane pe sticlă.

Participanţii la tabără au fost copii şi tineri cu vârsta între 10 si 22 ani, care activează în cadrul Parohiei Braşov-Carpaţi, sub păstorirea preotului paroh Tudor Sicoe. Preocuparea pentru tabără este continuă în timpul anului, copiii dorindu-şi să participe şi la ediţiile următoare, atraşi fiind de atmosfera creată în tabără, de proiectele începute în anii anteriori şi nu în ultimul rând de relaţiile create în grup şi în mănăstire.

Proiectul de scupltură în lemn a avut anul acesta doua componente. În primul rând reproducerea portalelor sculptate de la bisericile de lemn din Inău (1689) si Lăpuşul Românesc (1697), ambele de lângă Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş. Anul viitor aceste portale vor fi montate şi expuse permanent în zona lacului mănăstirii, în cadrul Proiectului "Parc Expoziţional de Portale Sculptate" ale Bisericilor de lemn din Transilvania (1600-1800). Parcul expozitional are deja 3 lucrări executate în taberele din anii anteriori: 2013-2014 portalul bisericii din Orţâţa (1693, jud. Maramures), 2015-2016 portalul bisericii din Tusa (1723, jud. Sălaj) şi 2017-2018 portalul bisericii din Hida (1717, jud. Sălaj). Acest proiect va continua anii viitori, intenţia organizatorilor fiind de a avea un muzeu în aer liber cu zece reporoduceri de portale sculpate semnificative din punct de vedere ornamental.

A doua temă de sculptură în lemn a fost realizarea troiţei Înălţarea Domnului după un model de troiţă funerară de la Muzeul din Sighetul Marmatiei, model executat în jurul anului 1800 de către Onisim Conta, un crucer din zona Botiza, jud. Maramureş. Troiţa are în compoziţie Adam şi Eva la Pomul Raiului, Soarele cu Luna, şi rozetele reprezentând lumea nevăzută a îngerilor.

Pentru tematica icoanelor pe sticlă, anul acesta au fost alese ca model icoane pe sticlă care au reprezentate Soarele şi Luna. Au fost alese icoane pe sticlă de Nicula, Țara Oltului, Șcheii Braşovului cu Răstignirea Domnului, Punerea în mormânt, Maica îndurerată, Sfântul Gheorghe, toate având în componenţă şi Soarele şi Luna. Prin aceasta a fost scos în evidenţă că în lumea satului, în viaţa ţăranului român, Soarele şi Luna ca elemente ale Cosmosului au fost create de Dumnezeu împreună cu umanitatea şi lumea nevăzută a îngerilor. Teologia Sfinţilor Părinţi despre Creaţia lui Dumnezeu a fost autentic trăită de ţăranul român şi genial reprezentată în arta icoanei pe sticlă, arta lemnului, cântată în colinde şi cusută pe haină de sărbătoare.

Expoziţie cu piesele lucrate

Scopul taberei a fost multiplu: lucrul manual specific artei populare româneşti, participarea la viaţa duhovnicească a mănăstirii, socializarea şi relaxarea în cadrul natural din jurul mănăstirii. Programul zilnic începea cu Sfânta Liturghie, servirea mesei la trapeza mănăstirii apoi prima parte a lucrului la atelier. Începutul lucrului era marcat de rugăciunea specifică iconarului şi "discuţia zilei", 15 minute în care conducătorii taberei puctau elemente legate de planificarea activităţilor sau motivaţia grupului sau informaţii despre specificul mănăstirii. După masa de amiază urma relaxarea la râu şi joaca până la partea a doua a lucrului la atelier. Programul de după masă de seară a inclus socializarea, cântece de cabana şi diverse discuţii pe teme variate specifice vârstei participanţilor.

Într-una din seri a avut loc întâlnirea grupului cu stareţul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman şi cu arhimandritul Visarion Joantă, unul dintre duhovnicii de aici, care a prezentat istoricul aşezământului. Au urmat întrebări din partea elevilor şi studenţilor la care cei doi părinţi au răspuns. A fost seara cea mai dinamică pentru că întrebările şi răspunsurile au adus alte semne de întrebare şi curiozităţi ce urmează să fie dezbătute în întâlnirile următoare.

Vernisajul expoziţiei cu piesele sculptate şi cu icoanele pictate pe parcursul celor două săptămâni de tabără a avut loc duminică, 4 august, în aula Academiei Teologice din cadrul mănăstirii, la sfârşitul Sfintei Liturghii. Evenimentul s-a desfasurat în prezenţa Preasfinţitului Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a părintelui stareţ Atanasie Roman şi a altor invitaţi. Parte din piesele şi icoanele realizate vor rămâne într-o expoziţie permanentă în aula amintită.

Educaţie şi rugăciune

Tabara este o alternativa creată de organizatori copiiilor şi tinerilor noştri pentru viaţa obişnuită din vacanţă de vară a colegilor de generaţie. Motivaţia taberei este o îmbinare continuă între manifestarea rolului social al parohiei şi al mănăstirii în educaţia copiilor. Dacă în mod normal într-o tabără îndrumâtorii au grijă de desfăşurarea activităţilor şi de respectarea cadrului general, în aceasta tabără se manifestă o grijă a copiilor pentru profesorii lor îndrumători, ceea ce face ca motivaţia să fie cu atât mai puternică pentru toţi participanţii.

Motivaţia artistică este susţinută de frumuseţea lucrărilor specifice artei populare româneşti. Nu în ultimul rând, formarea vieţii duhovniceşti a copiilor noştri este o preocupare a organizatorilor.

Multumim IPS Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvantare, PS Ilarion Făgărăşanul pentru susţinere, părintelui stareţ Atanasie pentru purtarea de grijă şi pentru preocuparea ca activitatea din timpul taberei să se desfăşoare în condiţii foarte bune. Mulţumim copiilor şi tinerilor participanţi la tabără pentru ascultare şi implicare şi părinţilor lor pentru încrederea de a-şi îndruma copiii înspre o asemenea activitate. Partea materială a fost susţinută de câteva firme şi persoane care au sponsorizat activităţile din tabără: Tata Technologies, Technoservice Equipment, Delaco, Comprest, Serstil, Petru Berinde, Valentin Vălcăuan, Nicolae Vălcăuan ţi Willy Buia. Le mulţumim pentru deschiderea cu care se implică în susţinerea proiectelor noastre