Începe redeschiderea treptată a Corpului B din Spitalul Judeţean

Începe redeschiderea treptată a Corpului B din Spitalul Judeţean

Etajele V si IV ale corpului B din cadrul Stationarului Central al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Brasov, reabilitate si modernizate in cadrul unui proiect finantat de Compania Nationala de Investitii, sunt redeschise, de azi. Intregul corp B a fost consolidat cu fibre de carbon, astfel incat sa se asigure rezistenta la seismicitate a cladirii.


Saloanele, avand fiecare cate 5 paturi, au fost transformate din temelii si dotate cu grupuri sanitare proprii, astfel incat pacientii sa beneficieze de cele mai bune conditii. Din bugetul alocat de Consiliul Judetean Brasov in acest an, conducerea spitalului a achizitionat paturi, saltele lavabile si noptiere noi, conform cerintelor exprimate de sefii de sectii. Pentru usurarea accesului persoanelor cu dizabilitati, s-a renuntat la cada de dus, astfel incat sa se poata intra cu caruciorul inclusiv in grupurile sanitare.


O noutate in compartimentarea spatiilor din corpul B al Spitalului Judetean este faptul ca grupurile sanitare care existau la fiecare etaj, la capatul culoarului, au fost transformate in locuri de depozitare pentru obiecte curate (lenjerii, materiale sanitare, dezinfectanti), respectiv murdare (deseuri periculoase si menajere, lenjerii, ploscar). La fiecare etaj s-au creat saloane tip izolator, cu unul sau doua paturi si grup sanitar propriu, conform normelor in vigoare. De asemenea, au fost amenajate urmatoarele spatii: un cabinet pentru medici, cu grup sanitar propriu; un cabinet pentru medicul-sef; un oficiu pentru asistente; un spatiu pentru asistenta-sefa; o sala de tratament; un oficiu alimentar cu mobilier si chiuvete noi; o camera de garda cu grup sanitar propriu. Lifturile au fost si ele inlocuite. Este vorba despre trei lifturi cu targa destinate transportului pacientilor si un lift pentru vizitatori. Au fost schimbate retelele electrice, de apa si canalizare, precum si instalatiile de fluide medicale (oxigen si aspiratie) din interiorul saloanelor.


La etajul V va functiona Sectia de Neurologie, cu 25 de paturi. 15 dintre acestea sunt grupate in 3 saloane, iar 10 sunt destinate tratarii accidentului vascular cerebral. Pentru bolnavii care necesita tromboliza venoasa a fost creat un spatiu comun, cu o suprafata de 108 mp, in care s-au amenajat un ATI si 10 puncte de observatie. Tot aici au fost create doua izolatoare. La finalul lucrarilor, etajul va mai gazdui o sectie medicala cu 25 de paturi, conducerea Spitalului Judetean urmand sa decida care va fi aceasta.


Etajul IV va fi destinat Sectiei clinice de Interne I, cu 58 de paturi: 11 saloane a cate 5 paturi, fiecare cu grup sanitar propriu, 2 saloane tip izolator, sala de tratamente, cabinete pentru medic-sef, medici, asistenta-sefa, asistente, oficiu alimentar si spatii de depozitare.


Intre timp, continua reabilitarea si modernizarea etajelor III II, I, parterului si demisolului din cadrul corpului B. In momentul de fata, lucrarile cele mai avansate sunt la etajul III. Constructorul estimeaza ca daca nu vor aparea situatii neprevazute, pana la sfarsitul lunii septembrie 2019 vor fi date in folosinta etajele III si II, urmand ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2020 sa fie date in folosinta etajul I, parterul si demisolul corpului B.


Potrivit informatiilor furnizate de medicul epidemiolog Ana-Dora Godri, sefa Serviciului Prevenirea Infectiilor Asociate Asistentei Medicale din cadrul Spitalului Judetean, se vor respecta cu strictete tipurile de spatii (cabinete, saloane) stipulate in lege, cu asigurarea confortului maxim pentru pacienti. Practic, fiecare bolnav internat va dispune de o arie utila de 7 mp/pat, iar in cadrul rezervelor spatiul pentru fiecare pat va fi de 8 mp.


Lucrari de igienizare si in aripa scurta (corpurile A si H)


In paralel cu reabilitarea si modernizarea corpului B al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, conducerea unitatii medicale si-a propus sa desfasoare lucrari de igienizare si in corpul A (aripa scurta), astfel incat la finalul santierului, cel mai important spital public al Brasovului sa asigure conditii optime pentru pacienti si medici deopotriva. In prezent, se lucreaza la intocmirea devizului de lucrari, existand un disponibil bugetar de aproximativ 4,7 milioane de lei. Pentru ca igienizarile din corpul A sa se poata desfasura in paralel cu reabilitarea si modernizarea corpului B, conducerea SCJU Brasov a gandit un plan de relocare a sectiilor clinice existente acum in corpul A, pe etajele finalizate din corpul B, plan care se va desfasura in mai multe etape, dupa cum urmeaza:


• etapa I - sectiile de Gastroenterologie (etajul V ) si Ortopedie (etajul IV) se transfera pe aceleasi niveluri din corpul B, pentru a se igieniza etajele V si IV ale corpului A;


• etapa a II-a - dupa igienizarea etajelor IV si V din corpul A, sectia Gastroenterologie revine la etajul V din corpul A, iar sectia Ortopedie ramane in corpul B (etajul IV). La etajul V din corpul B se muta Sectia Chirurgie II si Compartimentul Oro-maxilo-facial aflate la etajul III din corpul A, care va intra in renovare;


• etapa a III-a - dupa igienizarea etajului III din corpul A, sectia Chirurgie II se va muta la vechea locatie. Sectia Ortopedie se va muta din corpul B, etaj IV, la etajul II din corpul B. Sectia Chirurgie Plastica Microchirurgie Reconstructiva (etaj II) se va muta la etajul IV din corpul B, in vederea igienizarii etajului II din corpul A;


• etapa a IV-a - Sectia Clinica Chirurgie I si Sectia Chirurgie Toracica se vor muta la etajul III din corpul B, in vederea igienizarii etajului I din corpul A. Compartimentul Terapie Intensiva Coronarieni si Cardiologia Interventionala se vor muta la etajul V, in vederea igienizarii etajului I din corpul H. Sectia Neurochirurgie se va muta la etajul IV, corpul A, in vederea igienizarii parterului din corpul A.


Fiecare etapa de lucru este preconizata sa dureze doua luni.


Structura Spitalului Judetean, la incheierea lucrarilor


Dupa incheierea reabilitarii si modernizarii corpului B, precum si a igienizarii corpului A al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, configuratia sectiilor clinice pe etajele Stationarului Central va fi urmatoarea:


• Etajul V: Sectia de Neurologie (25 paturi) si o alta sectie medicala (25 paturi), in corpul B; Sectia de Gastroenterologie (35 paturi), in corpul A;


• Etajul IV: Sectia de Interne 1 (58 paturi), in corpul B; Sectia de Neurochirurgie (35 paturi), in corpul A;


• Etajul III: Sectia de Chirurgie II (40 paturi) si Sectia de Chirurgie I (55 paturi), in corpurile B si A;


• Etajul II: Sectia clinica Ortopedie (54 paturi), in corpul B; Sectia clinica ATI, extinsa in corpul A. Vor fi inca 20 de paturi - din care 2 paturi pentru arsii grav, pe langa cele 20 de paturi de ATI si 8 paturi post-anestezie existente in corpul H. In cadrul blocul operator din corpul H se va amenaja o sala de operatii pentru chirurgia cardiaca;


• Etajul I: Sectia de Cardiologie interventionala (25 paturi) si Sectia de Cardiologie II (27 paturi), in corpul B; Sectia de Chirurgie Cardiaca, dezvoltata in corpul A: va fi sectia de Chirurgie Cardiovasculara cu 33 paturi, din care 12 paturi alocate Compartimentului de Chirurgie Toracica; in corpul H raman laboratorul de angiografie cardiaca, cu terapie intensiva pentru cardiaci (USTACC) si zona de explorari functionale specifice (eco-cardiologie, EKG), precum si laboratorul de analize medicale si cel de imagistica si radiologie.


• Parter: Sectia Chirurgie Plastica, Microchirurgie Reconstructiva, cu 26 de paturi, din care 4 paturi destinate Unitatii de Arsi, in corpul A; Ambulatoriul de specialitate, in corpul H; zona centrala din dreptul lifturilor si o portiune din corpul B - spitalizare de zi (cu explorarile functionale necesare), cu 13 paturi; restul corpului B si extinderea care va fi realizata prin proiectul Ministerului Sanatatii sunt destinate Unitatii de Primiri Urgente SMURD.


• Demisol: garderoba, vestiare pentru personalul spitalului (dotate cu grupuri sanitare), punct de predare-primire lenjerie curata, respectiv murdara, spatii pentru tabloul tehnic, sub corpul B; magaziile centrale, sub corpul A.


Medicul Ana-Dora Godri a precizat ca in acest an sunt planificate lucrari de igienizare si in demisolurile stationarelor Tractorul si Astra, folosite in prezent ca spatii de depozitare si arhiva, astfel incat acestea sa fie introduse in circuitul medical, in folosul pacientilor. Pentru arhiva Spitalului Judetean a fost deja identificat un spatiu conform cerintelor in domeniu.


"Desi dupa marirea salariilor din martie 2018 suntem subfinantati - motiv pentru care supravietuim cu greu, banii fiind insuficienti pentru acoperirea tuturor cheltuielilor lunare (salarii, utilitati, materiale sanitare, medicamente), prin alocarea de fonduri de catre Consiliul Judetean si Ministerul Sanatatii (cu cofinantare de 10% asigurata tot de CJ Brasov), avem destui bani pentru investitii. Pe de alta parte, din cauza ca bugetul pe 2019 a fost aprobat cu intarziere, abia in luna iulie am putut demara licitatiile pentru investitii si avand in vedere procedurile greoaie din domeniul achizitiilor publice, suntem in pericolul de a nu putea finaliza toate investitiile pe care ni le-am propus", spune managerul dr. Calin Cobelschi.


"Ma bucur ca sunt date in folosinta spatiile de la etajele V si IV, dupa un sir de intarzieri din partea constructorului care speram sa nu se mai repete. Ne dorim ca lucrarile sa inainteze cat mai repede, deoarece disconfortul santierului este foarte mare, atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical. Sunt convins ca la finele lucrarilor Spitalul Judetean va asigura cele mai bune conditii pentru practicarea unui act medical de calitate, in beneficiul tuturor locuitorilor judetului Brasov. Prioritatea mandatului meu o reprezinta modernizarea sistemului de sanatate brasovean. De aceea, am alocat sume din ce in ce mai mari din bugetul judetean celor sase spitale pe care le avem in administrare, pornind, in 2016, de la un total de 8,1 milioane de lei si ajungand la peste 31 de milioane de lei, in acest an. Spitalului Judetean i-am alocat 1.777.500 lei - in 2016, 2.702.000 lei - in 2017, 8.569.070 lei - in 2018, si 18.177.040 lei - in 2019", a mentionat presedintele CJ Brasov Adrian-Ioan Vestea.


Potrivit unui comunicat al CJ, acest contract de lucrari a fost atribuit inca din noiembrie 2015 firmei Romliant Construct SRL din Baia Mare, pentru suma de 24.372.679,46 lei. In februarie 2019, Compania Nationala de Investitii a preluat derularea investitiei dupa mai bine de doi ani de negocieri cu Consiliul Judetean Brasov, care a inceput aceste lucrari cu fonduri proprii.