Publicistica şi presa braşoveană este mai săracă : jurnalistul şi scriitorul braşovean Eduard Huidan a plecat într-o altă lume!

Publicistica şi presa braşoveană este mai săracă : jurnalistul şi scriitorul braşovean Eduard Huidan a plecat într-o altă lume!

Jurnalistul şi scriitorul braşovean Eduard Huidan a trecut în nefiinţă duminică, după ce s-a sinucis, aruncându-se de la etajul locuinţei sale. Eduard Huidan suferea de o boală nemiloasă, care s-a agravat în ultimul timp.
Eduard Huidan s-a născut la 21 septembrie 1949, la Braşov. A absolvit Liceul "Andrei Șaguna" din Braşov şi Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti A fost un scriitor şi jurnalist dedicat cuvântului bine aşezat, cu mult echilibru, consecvenţă şi pasiune. A fost membru important al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov dar şi al unor organizaţii de renume, din domeniul presei mondiale. A fost un efervescent promotor al libertăţii de exprimare, al promovării activităţii publicistice, un ziarist care şi-a făcut meseria la cele mai înalte cote. De-a lungul carierei scriitoriceşti şi jurnalistice, a fost distins cu numeroase premii, în ţară dar şi peste hotare. Un om deosebit, înzestrat cu omenie şi înţelegere faţă de semeni şi problemele lor, o persoană dedicată total domeniului de activitate.
Câteva repere din activitatea lui Eduard Huidan şi premii obţinute de-a lungul carierei
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Braşov, din 1987; membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti (1991 - vicepreşedinte, membru în Consiliul de Administraţie), iar din 1996 a făcut parte din Consiliul de Administraţie al World Association of Newspapers (Asociaţia Mondială a Ziarelor), ales la Congresul care a avut loc în acel an la Washington. Membru în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România în intervalul 1992-2004. A fost director şi redactor-şef al Gazetei de Transilvania, din 1990 pînă în 2009, unde a susţinut, printre altele, editorialul cotidian "Chestiunea Zilei" şi a editat Foaia pentru Minte Inimă şi Literatură. Colaborări la publicaţiile România liberă, Luceafărul, SLAST, Astra, Braşovul literar şi artistic, Foaie pentru minte, inimă şi literatură, Vatra, Convorbiri literare şi la volumele colective Proză satirică româna contemporană, Editura Astra, Braşov, 1982, Perpetuum comic, Editura Urzica, 1985-1990 ş. a. Debutul editorial - în anul 1983, cu volumul de schiţe şi povestiri Trandafirul de plastic, Editura Albatros.
Premii literare: Premiul USR, filiala la Braşov, în 1991 şi 1996, pentru Fotografii mişcate şi Eroul nostru; Premiul I la Bienala naţională a umorului, 1987. Medalia de aur a Academiei Braziliei pentru literatură, Medalia "Newseum" pentru libertatea de exprimare, decorat cu "Meritul Cultural", în Grad de Cavaler, premii media pentru întreaga activitate publicistică, pentru editorial şi talk-show, Ordinul ziariştilor clasa întâi.
A participat la reuniuni internaţionale, monitorizări, activităţi legate de libertatea de exprimare, în calitate de membru şi raportor al World Association of Newspapers, la călătorii de studii şi documentare, în SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Federaţia Rusă, Italia, Spania, Brazilia, Japonia, Africa de Sud, Liban, Siria, Turcia, China, Maroc ş.a.
Opera: Trandafirul de plastic, schiţe şi povestiri (1983); Numele jocului, roman (1986); Linia, roman (1984); Fotografii mişcate, roman (1991); Eroul nostru, roman (1996); Ne-am tuns, ne-am uns (2008).
Dumnezeu să-l odihnească!
Corona Press