Planeta Marte ar fi fost caldă şi capabilă să susţină viaţă, în urmă cu miliarde de ani

Planeta Marte ar fi fost caldă şi capabilă să susţină viaţă, în urmă cu miliarde de ani

Planeta Marte este rece şi nu poate susţine viaţa astăzi, însă lucrurile stăteau altfel acum 3-4 miliarde de ani, potrivit unui studiu citat de CNN. Acesta susţine că Planeta Roşie a avut cândva o temperatură destul de ridicată pentru a permite existenţa furturnilor, a ploilor şi a apelor curgătoare, iar toate acestea ar fi creat un mediu propice susţinerii formelor simple de viaţă.
Se cunoaşte de ani buni că pe Marte a existat apă, însă cercetătorii încă nu sunt siguri dacă ea exista sub forma gheţurilor sau era la suprafaţă. O suprafaţă caldă a planetei, cu ape curgătoare, încurajează teoriile potrivit cărora viaţa s-ar fi format independent pe Marte. În prezent, temperatura pe Marte este de -62 de grade Celsius, dar şi o atmosferă rarefiată, iar aceste condiţii sunt foarte dure comparativ cu presupusul său trecut mai călduros.

Studiul s-a bazat pe compararea modelelor de depozite minerale de pe Pământ şi Marte, iar rezultatele ar putea dezvălui asemănările dintre cele două planete în trecut.

Pe Pământ, schimbările climatice afectează modelul depozitelor de minerale, iar acelaşi lucru s-a observat şi pe Marte.

A.C.