Imagini dramatice cu focul care distruge 20% din oxigenul Planetei. Pădurea amazoniană, declarată urgenţă internaţională

Imagini dramatice cu focul care distruge 20% din oxigenul Planetei. Pădurea amazoniană, declarată urgenţă internaţională

Imaginile din satelit transmise de NASA arată America de Sud învăluită într-un nor uriaş de fum provenit de la miile de focare care mistuie pădurile din Brazilia şi Bolivia. Este o criză internaţională, spune preşedintele Franţei, care cere discutarea acestei probleme de urgenţă la summitul G7 care începe mâine, scrie BBC. "Casa noastră a luat foc. La propriu. Pădurea Amazoniană, plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre, ard", a scris Emmanuel Macron pe Twitter. El a avertizat că sănătatea Amazonului reprezintă o problemă care creează îngrijorare internaţională. În replică, preşedintele Braziliei l-a acuzat pe liderul de la Paris de mentalitate colonialistă. În faţa dezastrului Jair Bolsonaro spune că nu are resurse şi îi acuză pe ecologişti de comploturi.

El a spus că este deschis la dialog despre incendii dacă ar fi "bazat pe date obiective şi respect reciproc". "Sugestia preşedintelui francez ca problemele amazoniene să fie discutate la G7, fără participarea ţărilor din regiune, evocă o mentalitate colonialistă nepotrivită, care nu aparţine în secolul XXI", a scris preşedintele Braziliei. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a mai spus că este "profund preocupat" de incendiile din Amazon. "În mijlocul crizei climatice globale, nu ne putem permite mai multe daune unei surse majore de oxigen şi biodiversitate. Amazonul trebuie protejat", a spus el. Informaţiile transmise prin satelit, publicate de Institutul Naţional de Cercetări Spaţiale (Inpe), au arătat o creştere de 85% în acest an în privinşa numărului de incendii în Brazilia, majoritatea în regiunea Amazon.

Fermierii au organizat "ziua focului" în care au incendiat pădurea amazoniană

Pădurea amazoniană arde şi se pare că focul ar fi fost pus de oameni, scrie CNN. Organizaţiile de mediu şi oamenii de ştiinţă spun că focul din pădurea tropicală a Braziliei a fost pus de fermieri şi stăpâni de turme de animale care vor să cureţe pământul şi să îl folosească, inspiraţi de preşedintele Jair Bolsonaro.

A.C.