Campusul Tehnic Braşov, o nouă etapă în dezvoltarea învăţământului profesional dual

Campusul Tehnic Braşov, o nouă etapă în dezvoltarea învăţământului profesional dual

Primarul George Scripcaru a participat, la Aula Universităţii, la lansarea noului Campus Tehnic Braşov, format prin asocierea dintre Școala Profesională Germană Kronstadt şi Colegiul Tehnic Remus Răduleţ.
,,Campusul Tehnic Braşov este un produs bun, format prin asocierea dintre Școala Profesională Kronstadt şi Colegiul Tehnic Remus Răduleţ. Sunt două entităţi juridice separate, dar care sunt aduse împreună, ca parteneri egali, pentru că au acelaşi obiect de activitate, iar necesarul de specialităţi care ar fi trebuit adăugat la SPGK, unde nu mai era loc, l-am adăugat Colegiului Remus Răduleţ. Acest lucru este firesc, pentru că răspunde unor necesităţi de pe piaţa muncii, cu cele 19 companii care sunt partenere cu Primăria Braşov. Este încă un pas important pentru învăţământul profesional dual la Braşov, o dovadă în plus că acest lucru este ultra-necesar şi încă prea puţin în raport cu necesităţile de pe piaţa muncii. Sunt foarte mulţi elevi veniţi şi din alte judeţe; aceşti elevi trebuie cazaţi în cămine, şi de aceea căminul de elevi de la SPGK, care costă 22 de milioane de lei şi pentru care suntem aproape să lansăm licitaţia de lucrări, este un lucru extrem de necesar*. În rest, le urez elevilor mult succes şi îi asigur pe ei şi pe părinţii lor că au luat o decizie bună şi sunt convins că acest campus le va asigura un viitor", a declarat primarul George Scripcaru.
Campus Tehnic Braşov reprezintă o nouă etapă de dezvoltare a învăţământului profesional dual din Braşov. Acest campus urmăreşte promovarea şi învăţarea meseriilor solicitate pe piaţa de muncă locală şi nu numai, după modelul de bună practică al Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Asociaţia DWK Fit For Future, alături de Primăria Municipiului Braşov şi Inspectoratul Școlar Judeţean Braşov, a iniţiat şi a susţinut dezvoltarea şi promovarea acestui campus, care are ca obiectiv, în următorii ani, extinderea capacităţii totale până la 1200 elevi şi includerea de calificări noi.
Cele 2 instituţii de învăţământ deţin centre de competenţă diferite: Școala Profesională Germană Kronstadt în domeniul mecanic, iar Colegiul Tehnic Energetic "Remus Răduleţ" în domeniul electric.
Meseriile promovate în cadrul Campusului Tehnic Braşov sunt:
 Operator la maşini cu comandă numerică
 Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale
 Sculer-matriţer
 Sudor
 Confecţioner articole din piele şi înlocuitori
Succesul acestei colaborări, cât şi apetenţa tinerei generaţii pentru învăţarea unei meserii de top, pot fi uşor cuantificate: pentru anul şcolar 2019-2020, în cadrul "Campusului Tehnic Braşov" au fost acceptaţi 325 elevi, care provin din 18 judeţe (Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui), dar şi din Republica Moldova.
Școala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual german din România. Cu susţinerea a 19 companii de renume mondial din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor o formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleţ", cu o tradiţie de peste 50 de ani, oferă elevilor posibilitatea de a se specializa în domeniile electric, electromecanic, electronică şi automatizări, atât la nivel profesional, cât şi liceal sau postliceal. Adaptându-se la cerinţele societăţii în care trăim, Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleţ" este angrenat în parteneriate cu cele mai importante firme braşovene, reunite sub sigla DWK. Astfel, formarea profesională a elevilor se realizează la cele mai exigente standarde, ceea ce garantează competenţa şi profesionalism.

CARCTERISTICI Campus Tehnic Braşov (CTB)
Pentru admiterea în cadrul campusului, elevii trec printr-un proces de testare şi intervievare, la care participă atât şcolile, cât şi companiile partenere
Stagiile de pregătire practică ale elevilor se desfăşoară la companiile partenere, cât şi în atelierele şcolilor, iar planul de şcolarizare se realizează în corelaţie cu nevoile mediului economic
Implicarea activă a companiilor de prestigiu în dezvoltarea şcolilor sprijină asigurarea forţei de muncă pe termen mediu şi lung, dar mai mult, contribuie la viaţa comunităţii locale, sprijinind proiecte cu impact pozitiv
Din echipa Campusului Tehnic Braşov fac parte experţi, care au contribuit în mod concret la dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional
Dintre evenimentele anuale CTB, care vor fi organizate cu şi pentru elevi, amintim: Ziua Şcolilor, vizitarea alături de părinţi a locurilor de practică, serbări de Crăciun, standuri interactive la Târgul Liceelor, activităţi extra curriculare realizate în săptămâna Şcoala Altfel, participarea la concursuri locale, olimpiade şcolare, proiecte ERASMUS.

AVANTAJE
 Alternativă de succes la învăţământul liceal, adaptată cerinţelor actuale ale pieţei muncii;
 Școală modernă cu dotări la standarde europene;
 Meserii căutate de companii de renume;
 Accent pe pregătirea practică, desfăşurată integral în cadrul companiilor;
 Diplomă recunoscută pe plan European;
 Prioritate la angajare după absolvire;
 Posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.

BENEFICII
 Bursă lunară din partea statului şi a companiei, în valoare totală de 400 lei;
 Asigurare medicala privată;
 Transportul şi masa asigurate de companie pe perioada practicii;
 Posibilitatea continuării studiilor la seral SPGK pentru obţinerea diplomei de bacalaureat;
 Prioritate la angajare după absolvire;
 Cazare pentru elevii la cămin, în funcţie de necesitate, inclusiv masă caldă în fiecare zi .
D.R.