Let’s Do It, Romania organizează Ziua de Curăţenie Naţională pe 21 septembrie!

Let’s Do It, Romania organizează Ziua de Curăţenie Naţională pe 21 septembrie!

26 de judeţe din România se alătură celor peste 100 de ţări care fac curăţenie în aceeaşi zi în lume. Let’s Do It, Romania! revine cu o nouă zi de curăţenie naţională pe 21 septembrie şi va avea loc în 26 de judeţe din România, inclusiv în judeţul Braşov.

"Ne-am propus ca şi anul acesta să ne alăturăm mişcării globale Let’s Do It, World! şi să facem din nou curăţenie în România alături de voluntarii noştri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acţiune şi ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată", a declarat Ștefan Buciuc, preşedintele Asociaţiei Let’s Do It, Romania!.

"Am răspuns şi anul aceasta pozitiv invitaţiei de a coordona proiectul Ziua de Curăţenie Naţională în judeţul Braşov. Folosind experienţa de anul trecut, încercăm să organizăm acest eveniment", a declarat Iulian Dudiţă, preşedintele Asociaţiei Tot Mai Verde din Braşov.

Inscrierea participanţilor se face pe aceeaşi platformă ca şi anul trecut : https://membership.letsdoitromania.ro/

Anul trecut, 158 de ţări din întreaga lume au participat la Ziua de Curăţenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deşeuri.

Cifre relevante despre situaţia deşeurilor în România şi în lume
● Cel puţin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
● Deşeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula" din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franţei (între 700,000 şi 1,6 million km2)
● În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri şi zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
● Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
● Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deşeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
● Un român produce anual 254 kg de deşeuri menajere pe an şi mai puţin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
● România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deşeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, ţara va fi pasibilă de sancţiuni de până la 200.000 de euro pe zi şi chiar tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului.
D.R.