Facilităţi pentru elevii braşoveni, propuse de Consiliul Local

Facilităţi pentru elevii braşoveni, propuse de Consiliul Local

Primarul George Scripcaru a prezentat comisiilor Consiliului Local propunerile de facilităţi pentru elevi, începând cu acest an şcolar. Astfel, consilierii locali au avut de de ales între 3 variante de facilităţi. În urma discuţiilor s-a stabilit ca în plenul Consiliului Local să fie propusă varianta care prevede aplicarea acestor facilităţi pe tot parcursul anului, nu doar pe perioada anului şcolar, fără a mai fi valabil criteriul privind numărul maxim de absenţe. În schimb, pentru ca elevii să beneficieze de această facilitate, părinţii vor contribui cu suma de 15 lei, pentru un abonament în valoare de 85 de lei/lună. Restul sumei, de 70 de lei, va fi achitată operatorului de transport din bugetul local, prin intermediul unităţilor de învăţământ.
,,Astăzi am avut mai multe discuţii, în cadrul comisiilor Consiliului Local, cu privire la extinderea facilităţilor pe care să le oferim elevilor braşoveni. Având în vedere faptul că de-a lungul timpului am primit numeroase solicitări cu privire la menţinerea abonamentului pentru elevi şi în perioada vacanţelor şcolare, precum şi faptul că introducerea criteriului privind numărul maxim de absenţe a creat foarte multe problemei, din cauza raportărilor incorecte de la anumite unităţi de învăţământ, am venit în faţa Consiliului Local cu mai multe variante de facilităţi. În urma discuţiilor din comisii, a fost aleasă, împreună cu domnii consilieri locali, varianta cea mai bună, din toate punctele de vedere. Astfel, începând cu acest an şcolar, elevii vor beneficia reducere pe transportul în comun pe tot parcursul anului, indiferent de numărul de absenţe. Pentru a putea implementa această facilitate, părinţii vor trebui să asigure coplata pentru aceste abonamente. Valoarea coplăţii va fi de 15 lei pe lună, o sumă suficient de mică încât să nu fie o problemă pentru bugetul familiei, dar care compensează faptul că elevii vor avea abonament şi în timpul vacanţelor“, a declarat primarul George Scripcaru.
Edilul a precizat că noua variantă, convenită cu consilierii locali membri în comisii, rezolvă şi o problemă cu privire la plăţile pe care Municipalitatea le făcea către RATBV, deoarece foarte mulţi elevi care beneficiau de gratuitate nu călătoreau de fapt cu mijloacele de transport aproape deloc, deşi municipalitatea plătea subvenţie pentru toţi.
"Sumele pe care le vom economisi astfel se vor regăsi în bursele elevilor, pe care ne propunem să le majorăm începând cu luna octombrie“, a adăugat primarul.
În acelaşi timp, se va extinde şi proiectul privind liniile speciale de autobuz pentru transportul elevilor care învaţă în centrul istoric, cu alte trei trasee. "Acest proiect reprezintă atât o facilitate pentru elevi, cât şi o modalitate de reducere a circulaţiei, şi implicit a poluării, în zona centrului istoric. În următoarele săptămâni vom introduce alte trei trasee pentru transportul elevilor, din Bartolomeu, Tractorul şi Triaj, mai ales că şi cetăţenii ne-au solicitat aceste noi linii. Deja am făcut pregătirile necesare pentru introducerea traseului din Bartolomeu, pe care îl putem implementa de săptămâna viitoare“, a mai spus George Scripcaru.
Odată cu introducerea noilor trasee, sistemul de transport va putea fi utilizat de elevii de la toate unităţile de învăţământ din centrul istoric (Liceul de Muzică, Colegiul Naţional Unirea, Colegiul Naţional Aprily Lajos, Școala Gimnazială nr. 6, Colegiul Naţional Johannes Honterus, Colegiul Naţional Andrei Șaguna, Liceul Andrei Mureşanu, Colegiul Tehnic Maria Baiulescu n.n.) şi din toate categoriile de vârstă.
Noua reglementare este propusă pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local. Având în vedere faptul că această hotărâre va fi adoptată după începerea anului şcolar, elevii care circulă pe mijloacele de transport în comun din Braşov nu vor fi sancţionaţi până la intrarea ei în vigoare. În cazul în care sunt situaţii când elevii au fost nevoiţi să plătească bilet contravenţional, se pot adresa către SC RATBV pentru recuperarea banilor.
D.R.