Ziua Stejarului satisface, de fiecare dată, setea de cultură a satului Mercheaşa

Ziua Stejarului satisface, de fiecare dată, setea de cultură a satului Mercheaşa

Duminică, 6 octombrie 2019, a avut loc cea de a 4-a ediţie a festivalului Ziua Stejarului, eveniment care are ca scop dezvoltarea calităţii vieţii localnicilor prin cultură. Întregul eveniment are ca temă Stejarul Secular gros de 9,3 metri în circumferinţă şi estimat la peste 900 de ani, aflat deasupra satului şi care este supranumit Bâtrânul Carpaţilor.

Condiţiile meteorologice de frig şi ploaie au oprit organizatorii să mai desfăşoare concertul principal pe păşunea de lângă marele stejar şi astfel toate activităţile festivalului s-au desfăşurat în incinta bisericii fortificate din sat.
În ciuda ploii abundente atmosfera a fost una foarte plăcută care a atras atât localnicii cât si turiştii în număr mare.

Ediţia de anul acesta a marcat şi o premieră importantă pentru comunitatea mercheşeană: este primul festival cultural desfăşurat în incinta bisericii fortificate din toată istoria cunoscută a sa. Uşile bisericii fortificate au fost larg deschise pentru toti curioşii şi chiar mulţi dintre localnici au putut admira impunătoarea biserică pentru prima dată din interior.

Participanţii la festival au fost impresionaţi de cei doi maeştrii ai lemnului: un cioplitor şi un sculptor au făcut demonstraţii de îndemânare şi talent în curtea interioară. Curioşii au venit să-i vadă în valuri în timp ce ploaia le uda hainele.

În interiorul bisericii au fost susţinute două recitaluri: Corul de copii Superar coordonat de tasmanianca rezidentă în Zizin, a încântat audienţa, iar apoi Quartetul Extravaganza a impresionat prin virtuozitatea mânuirii arcuşurilor de vioară şi violoncel pe melodii celebre. În biserica cu zidurile groaase frigul toamnei reci a fost învins de publicul entuziast şi cald.

De jur împrejurul bisericii în corturile localnicilor puteai să-ncerci bunătăţile mercheşese: lichiu cu prune, plăcinte cu brânză, bulz şi multe alte diverse preparate din produsele principale ale zonei: carnea de oaie şi laptele de bivoliţă sau de vacă.
Doamna Livia, gospodina cea dintâi a terminat lichiele la ora 1 fix.

Copii au fost prezenţi din nou în număr mare şi s-au bucurat de microscoapele instalate în corturi şi în căminul cultural unde au analizat bucătele de arbori. Iar cei mai artişti dintre ei au putut realiza propriile tablouri tridimensionale din plante medicinale. Acestea au fost apoi expuse spre admiraţia publicului.

Seara s-a încheiat cu proiecţia filmului documentar Parcurile Americane, realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache. Acesta prezintă 8 parcuri naţionale din America într-o manieră potrivită publicului autohton care la rândul lui îşi are reşedinţa lângă o arie naturală protejată. Astfel putem lua exemplul bunelor practici americane şi apoi să le implemantăm în satele şi oraşele noastre.

Estimarea participanţilor la festival este de 500-600 de persoane ceea ce pentru organizatori, într-o zi foarte ploioasă reprezintă un succes şi o dovadă a necesităţii localnicilor de activităţi culturale de calitate.
Abia aşteptăm ediţia a 5a!

Evenimentul s-a desfăşurat prin proiectul "Ziua Stejarului" derulat de Asociaţia Carpaterra. Proiectul este cofinanţat de Consiliul Judetean Braşov.
D.R.