A fost inaugurat oficial aparatul de radiologie de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov

A fost inaugurat oficial aparatul de radiologie de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a participat marţi la inaugurarea aparatului de radiologie intrat de curând în dotarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov. Echipamentul, extrem de necesar acestei instituţii medicale, a fost achiziţionat cu fonduri asigurate de CJ Braşov şi a costat 1.366.120 lei.
"Până în vara acestui an am avut în dotare un aparat de radiologie fix, de tip Mercury 332, instalat în laborator în anul 2005. Conform normelor CNCAN, după zece ani de funcţionare avem obligaţia ca aparatul să fie verificat din punct de vedere tehnic la şase luni (nu la un an, cum a fost iniţial), tocmai datorită faptului că pot apărea defecţiuni tehnice mai frecvent. Începând din anul 2017 au apărut diverse probleme tehnice, specificate în rapoartele emise de firmele autorizate şi din cauză că acestea îngreunau evaluarea pacienţilor, am solicitat un aparat de radiologie fix nou, digital, care să ne ofere o calitate înaltă - examinări performante, o siguranţă în ceea ce priveşte riscul de iradiere atât a pacientului, cât şi a personalului medical expus la standard superior, precum şi achiziţii ce pot fi procesate şi stocate într-o staţie medicală de postprocesare performantă. Consiliul Judeţean Braşov ne-a acordat suma de 1.505.000 lei în vederea dotării spitalului cu un astfel de aparat de radiologie digital, cu post de grafie şi scopie, precum şi cu o staţie performantă de postprocesare a achiziţiilor radiografice. Aceste echipamente au costat mai puţin, respectiv 1.366.120 lei", a explicat managerul spitalului, dr. Ramona Ionescu.
În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică s-au făcut măsurători pentru eficacitatea ecranelor de radioprotecţie, iar ulterior, după obţinerea acesteia, dosarul va fi completat, astfel încât să poată fi obţinută autorizaţia de utilizare CNCAN.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov mai are în planul de investiţii pentru 2019, tot din subvenţii acordate de Consiliul Judeţean Braşov, achiziţionarea de aparatură destinată dezinfecţiei curente şi terminale în saloanele spitalului, precum şi testării calităţii curăţeniei efectuate de îngrijitoare. Din fondurile alocate de CJ Braşov au fost deja achiziţionate trei centrale termice noi, deoarece cele vechi aveau un randament scăzut, având defecţiuni frecvente care puneau în pericol buna îngrijire a pacienţilor în timpul sezonului rece. Toate aceste investiţii, în valoare totală de 1.450.000 lei, permit realizarea obiectivelor din Planul Strategic de Dezvoltare pentru perioada 2019-2020, în care managerul dr. Ramona Ionescu şi-a propus finalizarea dotării cu aparatură a spitalului şi pregătirea lui pentru situaţii epidemiologice de excepţie.
"La fel ca în cazul celorlalte unităţi medicale aflate în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a beneficiat în ultimii patru ani de bugete majorate substanţial. Dacă în 2016 i-au fost alocate 267.000 lei din vistieria judeţului, în 2017 sumele s-au ridicat la 315.260 lei, în 2018 bugetul a totalizat 1.505.000 lei, pentru ca în 2019 să se ajungă la 3.323.000 lei. Toate aceste fonduri au fost utilizate pentru cheltuielile de capital ale spitalului. Ne propunem să continuăm investiţiile şi aici, având permanent în atenţie interesul superior al pacienţilor", a menţionat preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.
D.R.