Focar de hepatită acută virală tip A, la Braşov

Focar de hepatită acută virală tip A, la Braşov

Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a fost informat joi, 7 noiembrie 2019, de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, despre un focar de hepatită acută virală tip A (HAV), aflat în evoluţie în municipiul Braşov, pe str. Carierei. Potrivit notei informative a DSP Braşov, primele cazuri au apărut în Braşov în 6 octombrie, iar până la această dată au fost înregistrate 15 cazuri de HVA, la copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 15 ani.
Astfel, opt cazuri au fost internate în Spitalul de Boli Infecţioase Braşov. Biletele de externare pentru şapte dintre acestea s-au transmis, către Compartimentul Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile (CSCTB), până în dată de 6 noiembrie. Diagnosticul la externare, pentru toate cazurile, a fost HAV. De menţionat este că şase cazuri au fost confirmate în urma testelor de laborator, iar în două cazuri diagnosticu a fost infirmat.
DSP Braşov a specificat că, potrivit anchetelor epidemiologice întocmite de medicii de familie, există o legătura recunoscută între aceste cazuri, având aceeaşi adresă de domiciliu declarată.
De precizat este că cinci dintre aceşti copii frecventează Școala gimanzială nr. 12, doi sunt elevii Școlii gimnaziale nr. 14, iar unul dintre minori este preşcolar.
Măsuri luate în focar:
1. Au fost întocmite anchete epidemiologice, de către personalul de specialitate din DSP Braşov şi medicii de familie, pe tot parcursul evoluţiei focarului personalul medical implicat fiind în permanentă legătură;
2. Au fost întocmite şi transmise adrese către unităţile frecventate de copiii diagnosticaţi, în vederea limitării transmiterii îmbolnîvirii în colectivităţi, cu următoarele recomandări:
- intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie,
- utilizarea de produse biocide clorigene, în concentraţie dublă;
- asigurarea cu produse de igienă personală (săpun),
- educaţia sanitară în rândul elevilor, prin asistentul medical din cabinetul medical şcolar din Școala Nr.12 Brasov, cu accent pe importanţa igienei mâinilor;
3. Au fost catagrafiaţi şi urmează să fie vaccinaţi, prin cabinetele de medicină de familie, contacţii direcţi în focar;
4. Educaţia sanitară în rândul familiilor, prin medicii de familie.
5. Comunitatea fiind încadrată ca şi "comunitate la risc", aceasta va fi evaluată în vederea justificării vaccinării comunităţii.
În concluzie, având în vedere că aceste cazuri de HAV confirmată, cu legătura epidemiologică între ele au apărut într-o comunitate, făcând parte din familii diferite cu aceeaşi adresă de domiciliu şi faptul că în colectivitatea şcolară nu au apărut alte cazuri de HAV, focarul a fost declarat ca focar de comunitate.
Tot cu privire la această situaţie, din partea Primăriei Municipiului Braşov s-a primit următoarea informare:
În data de 6 noiembrie 2019, conducerea unităţii de învăţământ a Școlii Gimnaziale nr.12 (str. De Mijloc) a solicitat Serviciului Amenajare Zone de Agrement efectuarea unui tratament de dezinfecţie dat fiind faptul că în cadrul unităţii de învăţământ au fost identificaţi elevi suspecţi purtători ai HAV.
În perioada 6 noiembrie - 13 decembrie 2019, Primăria Municipiului Braşov va efectua tratamentele de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a tuturor unităţilor de învăţământ administrative, de cultură şi sportive aflate în subordinea Consiliului Local Braşov, în baza contractului de concesiune nr. 87/2015, cu concesionarul SC CORAL IMPEX SRL.
Dat fiind solicitarea menţionată anterior şi având în vedere faptul că în cadrul unităţii se desfăşoară şi procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României, fiind amenajate secţii de votare, s-a luat decizia, de comun acord cu conducerea Școlii Gimanziale nr. 12, de a se efectua în regim de urgenţă acţiunea de dezinfecţie a întregii unităţi şcolare, iar prin grija concesionarului SC CORAL IMPEX SRL se va utiliza pentru această acţiune substanţa dezinfectantă RELY+ON VIRKON, un dezinfectant eficient de grad înalt cu spectru larg pentru suprafeţe, indicat pentru combaterea HAV. Data tratamentului de dezinfecţie este joi, 7 noiembrie, orele 18.00, urmând ca luni, 11 noiembrie, să se efectueze o repetare a procedurii.
D.R.