Consultanţii BERD s-au apucat de lucru la proiectul Spitalului Regional Braşov

Consultanţii BERD s-au apucat de lucru la proiectul Spitalului Regional Braşov

Joi, în sala de şedinţe a Consiliului Local Braşov are loc prima întâlnire cu consorţiul de firme desemnat de BERD să elaboreze studiul de fezabilitate şi documentaţia necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Braşov.
Consorţiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL.
"Tocmai am fost selectaţi (de către BERD) pentru a ne ocupa de proiectul Spitalului Regional Braşov. Suntem o echipă de consultanţi cu experienţă în contrucţia a 40 de spitale, prin PPP, în toată lumea. În acest proiect suntem la început de drum, însă foarte multe lucruri au fost deja făcute de către Primărie şi celelelte părţi implicate, începând cu transferul terenului, studiul de prefezabilitate etc, aşa că proiectul nu se află chiar la început. Va trebui să elaborăm studiul de fezabilitate pentru acest proiect interesant, în forma în care să fie aprobat de Consiliul Local Braşov, potrivit legislaţiei din România, iar odată obţinută aprobarea, vom putea lansa competiţia pentru parteneriatul public-privat, în vederea selectării partenerului care va obţine cel mai bun raport calitate-preţ pentru Braşov. După ce va fi selectat câştigătorul licitaţiei, acesta va finanţa construcţia acestui spital, iar noi vom fi alături de municipalitate până la încheierea contractului de parteneriat public-privat, în conformitate cu legea românească. După semnarea contractului vom ajuta oraşul să demareze efectiv proiectul şi să îl monitorizeze“ - Jan Brazda, consultant în cadrul PWC, liderul de proiect pentru Spitalul regional Braşov.
"Mă bucur că am ajuns la acest stadiu. S-au făcut deja paşi foarte importanţi pentru a ajunge la acest moment, de începere a activităţii de consultanţă pentru pregătirea proiectului. Autorităţile locale, împreună cu reprezentanţii comunităţii în Parlament şi Guvern, au făcut paşi foarte importanţi pentru a asigura emiterea actelor normative necesare pentru spitalul regional şi pentru a securiza terenul şi alte aspecte preliminare, care sunt foarte consumatoare de timp. Activitatea de consultanţă pentru pregătirea proiectului va fi subiectul de dezbateri pentru următoarea perioadă. Termenul necesar pentru realizarea acestei investiţii părea lung, dar din perspectiva pregătirii unui proiect solid, care va însemna furnizarea de servicii de calitate pentru populaţia din regiune pentru următorii 40-50 de ani, această perioadă de pregătire nu este deloc mare, dacă ne gândim că include şi licitaţia pentru alegerea partenerului privat, şi încheierea contractului cu acesta, şi perioade de pregătire a personalului,avize etc. Proiectul trebuie pregătit pe baze solide, trebuie amendată legislaţia astfel încât spitalele regionale să poată funcţiona corect, nu numai acest spital, ci toate spitalele regionale, indiferent de sursa finanţării. Ce pot să spun este că BERD este optimistă în legătură cu acest proiect, având în vedere foarte buna colaborare cu autorităţile locale şi centrale care susţin acest spital şi având în vedere că avem o echipă de consultanţă formată din experţi locali şi internaţionali de mare calibru, cu expertiză specifică pe acest tip de proiecte“ - Venera Vlad, directorul Departamentului de Infrastructură Municipală şi de Mediu, BERD.
"Această întâlnire este foarte importantă pentru că reprezintă începutul unei noi etape pe care o vom parcurge în baza acordului semnat anul trecut cu BERD şi Ministerul Sănătăţii, privind finanţarea nerambursabilă pe care BERD a alocat-o pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi contractarea partenerului privat din proiectul Spitalului Regional Braşov. În baza acestui acord, BERD a selectat o echipă de experţi internaţionali care îşi încep treaba astăzi. Acest dialog este important pentru identificarea detaliilor care trebuie discutate şi luate în calcul în acest proiect. Sunt prezente persoane cu experienţă în parteneriate de tip public-privat, reprezentanţi ai unor instituţii sau consorţii internaţionale cu expertiză în identificarea resurselor financiare, experţi în domeniul medical, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, municipiul Braşov, Consiliul Judeţean, fostul ministru al fondurilor europene, BERD. Am invitat şi reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ - decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii Transilvania, structuri asociative medicale, foşti sau actuali parlamentari, miniştri care s-au implicat în acest proiect. Este bine că am ajuns în această fază, suntem în grafic din acest punct de vedere, vor fi multe discuţii şi multe analize de făcut în următoarea perioadă, important este să parcurgem toţi paşii pe care ni i-am stabilit împreună cu partenerii noştri şi să avem la Braşov un spital regional care să funcţioneze eficient, la standardele medicale internaţionale, care să fie un model şi pentru alte instituţii de acest fel din ţară“ - George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat: prezentarea studiului de prefezabilitate realizat în prima etapă a proiectului, descrierea ţintelor cheie, viziunea consultanţilor despre spital, stabilirea paşilor următori (planificarea următoarelor etape/întâlniri de lucru), ateliere, studii de caz şi aspecte utile observate în urma implementării unor proiecte similare, abordarea globală Parteneriatului Public Privat în sistemul de sănătate, motivaţii guvernamentale pentru realizarea parteneriatelor Public Privat, riscurile posibile şi gestionarea acestora, servicii care ar putea fi alocate partenerului privat în gestionarea utilităţilor pentru spital conform celor mai bune practici şi experienţei internaţionale, norme privind achiziţia Parteneriatului Public Privat pentru spital dintr-o perspectivă legală, cele mai bune practici internaţionale de achiziţie a spitalelor etc.
Reamintim că la începutul acestui an Primăria Braşov şi BERD au semnat acordul de asistenţă tehnică pentru construcţia Spitalului Regional Braşov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanţarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat şi care stabileşte principalele linii care vor sta la baza acestui proiect.
D.R.