Ce este un "hacker alb"? "Caut vulnerabilităţi şi detalii ore întregi"

Ce este un "hacker alb"? "Caut vulnerabilităţi şi detalii ore întregi"

Harap-Alb al internetului există şi este întruchipat de hackerii etici sau hackerii albi. Sunt cei care se antrenează precum hackerii cu pălării negre dar luptă pentru a proteja companiile sau instituţiile statului în faţa atacurilor cibernetice. Marius este unul dintre ei. De aproape 3 ani de zile protejează infrastructuri din domeniul bancar, transporturi, energie sau cel medical şi nu de puţine ori a împiedicat atacatorii cibernetici să fure date sensibile sau sume imense de bani. Hackerul asigură securitatea a peste 100 de companii şi instituţii din domeniul bancar, al transporturilor, energiei sau cel medical. Cele mai multe probleme vin din partea băncilor.

Marius Pârvu, hacker etic: A fost raportat de unul din clienţii noştri şi a fost nevoie să intervenim foarte rapid pentru a identifica amploarea atacului, pentru a vedea dacă au fost accesate datele clienţilor companiei respective, pentru a limita accesul hackerilor. A fost cazul să deconectăm anumite sisteme până când au fost remediate. Trebuie intervenit foarte rapid, e vorba de zeci de minute. În cazul raportat de bancă dacă nu am fi intervenit aşa de rapid cu siguranţă hackerul ar fi obţinut acces şi la alte sisteme. Tradus, înseamnă că banii din conturile clienţilor ar fi putut să fie transferaţi de hacker în conturile lui.

Un test făcut pe angajaţii mai multor bănci din România arată că pregătirea lor în faţa unui mail infectat este extrem de scăzută.
În România există câteva sute de hackeri etici însă mulţi aleg să lucreze pe cont propriu şi să câştige bani de la companii mari pe care le ajută să descopere vulnerabilităţi însă riscă să fie racolaţi de grupări de infracţionalitate cibernetică.

Marius Pârvu, hacker etic: Trebuie să te antrenezi să spargi maşini ca un hacker negru şi urmează un examen de 24 de ore. Un hacker alb trebuie să gândească asemenea unui hacker negru. Trebuie să gândeşti şi de partea cealaltă. Tehnologia te ajută dar oferă şi nişte riscuri.

A.C.