Copiii asasini crescuţi de Mafie terorizează Italia. Și copii români au aderat la fenomenul Baby Gang

Copiii asasini crescuţi de Mafie terorizează Italia. Și copii români au aderat la fenomenul Baby Gang

Primesc primele arme înainte să împlinească zece ani. Sunt duşi în măcelării pentru a fi obişnuiţi cu sângele şi cu ideea de moarte încă de mici, sunt învăţaţi să dispreţuiască forţele de ordine, iar mai apoi sunt folosiţi de mafie pentru asasinate, transport de droguri sau supravegheri în teritoriu: sunt detalii oferite de un colaborator al justiţiei italiene care a fost recrutat de mafie pe când alţii de vârsta lui abia intră în clasa întâi.

Luigi Bonaventura avea puţin sub zece ani atunci când i-au dat pe mână primul pistol. Îşi aminteşte că mâinile sale erau mici şi firave, încât reculul i-a dat degetul peste cap. Acum este unul dintre martorii cheie ai justiţiei italiene şi a participat la zeci de procese. El a fost unul dintre copiii soldaţi ai mafiei italiene "ndrangheta.
"La început îţi aduc pistoale acasă"

"Eşti crescut în familii care îţi predau subcultura mafiotă, cu părinţi şi unchi care îţi indoctrinează cultul familiei mafiote. La început îţi aduc pistoale acasă, te învaţă cum să le cureţi, cum să le foloseşti, să le încarci, iar mai apoi te încurajează să repeţi jocul. Pe urmă îţi arată armele de asalt, iar tu cum eşti mic, rămâi fascinat. Asişti la percheziţii, la arestări, te învaţă să dispreţuieşti forţele de ordine. Toate aceste lucruri pe care le trăieşti în copilărie te condiţionează şi te marchează pe viaţă."

Bonaventura îşi aduce aminte cum era deseori dus la măcelărie, unde copiii soldaţi erau învăţaţi să omoare animale, pentru a se obişnui cu sângele.

"Pe vremuri eu nu înţelegeam aceste lucruri. Când m-am maturizat mi-am dat seama că era un mod prin care încercau să mă obişnuiască cu moartea"

Italianul mai povesteşte că aceste practici erau de ajutor în momentul primului asasinat: "până când nu tragi cu arma, nu simţi nimic".

Și în zilele noastre, clanurile mafiote italiene recrutează copii pe care îi iniţiază în cariere de criminali, aşa cum demonstrează anchete recente în Piemonte şi Calabria.
Un cap mafiot îl învaţă pe fiul de 8 ani să fie criminal

Interceptări ale Direcţiei Antimafie din Torino din octombrie 2019, făcute publice recent, arată cum cei mici sunt invitaţi în clanuri şi sunt încurajaţi să fie mândri că aparţin "ndranghetei.

Alte anchete făcute în sudul Italiei arată cum un boss îi predă fiului său, în vârstă de numai opt ani, lecţii de criminalitate.

Minorul nu doar că era conştient de activitatea părinţilor săi, ambii implicaţi în traficul de droguri, dar participa la acest lucru pentru a-şi mulţimi părinţii. Tatăl său îl admira şi îi repeta des că "abia aşteaptă să-i ia locul".

Acesta îşi mai învăţa fiul despre dozajul drogurilor, despre aprovizionarea cu muniţie, despre cum se rezolvă problemele cu furnizorii internaţionali.

Înregistrările au ajuns în redacţia jurnaliştilor de la Corriere della Sera şi confirmă că ce se vede pe străzile din sudul ţării are legătură cu ce vorbeşte presa din Italia.

De-a lungul anilor, tribunalul din Reggio Calabria a dispus măsuri de protecţie pentru copiii utilizaţi în transportul de droguri şi de arme. 70 de minori au fost luaţi din familiie lor şi duşi în centre speciale, iar 30 de familii s-au mutat din Calabria încercând să se disocieze de criminalitate.

"Îmi aduc aminte de un copil implicat cu normă întreagă în activitatea familiei sale, care era constrâns să transporte arme de război şi să asiste la tăierea dozelor de droguri. Acum tatăl lui este la închisoare, iar copilul a fost transferat într-o altă localitate şi este liber, liber să studieze, să se mişte, să existe. Acum, că a mai crescut, este un adolescent normal.
Și noi, cei care colaborăm cu justiţia am contribuit într-un fel la îndepărtarea copiilor noştri de tentaculele clanurilor. Ei au o viaţă plină de sacrificii pe care nu şi le-au ales, din cauza greşelilor noastre sunt loviţi de tot felul de dificultăţi", explică Bonaventura.

A.C.