Viorel Chiriac:"Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală nu e politic şi e vital pentru comunităţi, deci trebuie continuat"

Viorel Chiriac:"Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală nu e politic şi e vital pentru comunităţi, deci trebuie continuat"

Comunităţile locale, mai ales cele mici şi dezavantajate, geografic şi social, au avut un sprijin prin accesarea Programului Naţional pentru Dezvoltare Locală, cu tot ce a însemnat acesta, din 2013 până în prezent, este convins Viorel Chiriac, deputat PSD de Braşov.

"Încercaţi să vă imaginaţi ce înseamnă pentru un primar şi un consiliu local să împartă un buget sărac. Prioritate au cheltuielile cu asigurarea unor servicii minime către cetăţeni, dar şi cele cu funcţionarea administraţiei. Foarte rar mai rămân bani pentru reparaţiile curente, iar pentru investiţii, nici atât. Nu e nimic anormal ca statul să finanţeze proiecte de investiţii, dimpotrivă este ceva de lăudat. Fără să-şi pună la punct infrastructura, o comună nu poate spera să atragă turişti sau mici investiţii acolo, care să genereze încasări la buget. Încercaţi să vă imaginaţi de unde ar fi avut comuna Ormeniş peste 3 milioane lei pentru a reabilita mai bine de 5 kilometri de drum. O sumă aproximativ egală a ajuns la Drăguş, pentru a-şi pune la punct cei 5 kilometri de drum până la Olteţ. Dar cât de uşor i-ar fi fost Consiliului Judeţean Braşov să aloce de urgenţă cei peste 6 milioane de lei banii necesari refacerii podului peste Olt pe DJ 131P - Șercaia (DN1) - Hălmeag, distrus de inundaţii?", se întreabă Chiriac.

Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală (PNDL) a fost gândit ca sursă principală de finanţare pentru infrastructura locală. Principiul de bază al programului este ca în fiecare localitate din ţară să fie asigurat un set minim de servicii publice în domeniile: sănătate, educaţie, apă - canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport. Valoarea totală a celor 183 de obiective contractate în judeţul Braşov, prin PNDL I şi II, se ridică la peste 803 milioane lei.

"Practic, fiecare localitate din judeţ a accesat finanţarea pentru obiectivele pe care le-a considerat prioritare. Iar acest lucru demonstrează că Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală nu e politic şi e vital pentru comunităţi, deci trebuie continuat. Pentru că PNDL este apreciat de toţi primarii, a fost propusă introducerea PNDL III, care să finanţeze şi aducţiunile de gaz. Iar, dacă vom lucra, parlamentari de toate culorile politice la simplificarea, continuă, a procedurilor, câştigul va fi al populaţiei , adaugă deputatul social-democrat.