Țările BRICS discută despre adoptarea unei cripto-monede comune

Țările BRICS discută despre adoptarea unei cripto-monede comuneBrazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, adică ţările care alcătuiesc blocul BRICS au început discuţiile despre introducerea unei cripto-monede care să devină instrument de schimb în interiorul blocului. În acest mod se doreşte o reducere a dependenţei de dolarul american, precum şi limitarea expunerii la o posibilă criză a economiei americane.

Țările BRICS reprezintă cel mai mare bloc economic al planetei, acoperin trei continente, aproape jumătate din populaţia lumii şi un produs intern de 40 de mii de miliare de dolari, adică circa 24% din produsul intern brut global, scrie publicaţia art30.ro

Consiliul de afaceri al BRICS a discutat despre crearea unei cripto-monede comune la cel de al 11-lea sumit, care a avut loc în Brazilia, între 11 şi 14 noiembrie. Kiril Dimitriev, directorul general al Fondului Rus de Investiţii Directe a susţinut că o cripto-monedă comună ar reduce dependenţa de dolarul american, ar putea deveni un instrument foarte util pentru facilitarea schimburilor economice şi ar putea stimula aceste schimburi. Dimitriev a mai spus că astfel s-ar putea înlocui şi SWIFT, actualul mecanism de plăţi internaţionale.

A.C.