ZIUA MARII UNIRI. 1 DECEMBRIE. Ziua Naţională a României, sărbătorită cu un doodle special

ZIUA MARII UNIRI. 1 DECEMBRIE. Ziua Naţională a României, sărbătorită cu un doodle special

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească şi dobândirea independenţei în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renaşterii naţionale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea.

ZIUA MARII UNIRI. 1 DECEMBRIE. Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (aşa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei şi a fost favorizată de mai mulţi factori istorici:

- acţiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României şi din Austro-Ungaria în conjunctura favorabilă de la sfârşitul Primului Război Mondial

- prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar şi a Imperiului Rus

- afirmarea principiului autodeterminării şi al celui al naţionalităţilor pe plan internaţional, în contextul prezenţei pe scară largă a sentimentului naţional în rândul populaţiei româneşti.

ZIUA MARII UNIRI. 1 DECEMBRIE. Printre personalităţile care au avut contribuţii importante la participarea României la război şi la realizarea Marii Uniri a fost regele Ferdinand, care a achiesat la împroprietărirea ţăranilor români şi la introducerea votului universal. Regele a refuzat să promulge Pacea de la Buftea, ceea ce a făcut posibilă participarea României pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de după Primul Război Mondial. Regina Maria a animat munca de ajutorare a răniţilor, fiind nelipsită din focarele de epidemie şi din tranşee. După război a călătorit la Paris, unde a intervenit pe lângă personalităţile politice occidentale pentru recunoaşterea unirii. Chiar şi în momentele în care nu a fost la guvernare, liderul liberal Ionel Brătianu a influenţat decisiv desfăşurările politice.

ZIUA MARII UNIRI. 1 DECEMBRIE. Încheiată de facto la 1 decembrie 1918, odată cu unirea Transilvaniei, recunoaşterea diplomatică a Marii Uniri a solicitat eforturi pe parcursul următorilor ani. În ciuda constituirii ei într-un scop esenţial al politicii externe în următoarele două decenii, recunoaşterea din partea Uniunii Sovietice nu a venit niciodată, iar dinspre ea avea să vină în iunie 1940 ultimatumul declarat, în conivenţă cu Germania nazistă, care a pus în acţiune dezmembrarea României Mari în profitul Uniunii Sovietice, Ungariei, precum şi Bulgariei.

A.C.