Călătorie virtuală în savana africană, la ZOO Braşov

Călătorie virtuală în savana africană, la ZOO Braşov

Zoo Braşov oferă publicului o nouă atracţie, o călătorie virtuală în savana africană. Toţi cei care doresc să cunoască flora şi fauna din savană şi, în acelaşi timp, să simtă cum este acolo, o pot face cu autobuzul safari şi cu ochelarii de realitate virtuală.
"După cum am anunţat încă de la finalizarea lucrărilor de modernizare a Grădinii Zoologice, aceasta va deveni un loc de petrecere a timpului liber, un spaţiu educaţional şi în acelaşi timp un loc în care animalele să se simtă cât mai aproape de mediul lor natural. Prima etapă a fost să extindem spaţiile pentru animale, ca să le oferim acestora condiţii cât mai apropiate de mediul lor natural, dar şi suprafaţa grădinii, pentru ca oamenii să se poate plimba ca într-un parc. A urmat planetariul, care este o facilitate pentru recreere, dar şi educaţională. De astăzi, vizitatorii au ocazia, prin intermediul realităţii virtuale, să viziteze savana africană, să vadă animalele care trăiesc în această zonă şi chiar să simtă care sunt riscurile unei astfel de călătorii. De anul viitor, vizitatorii vor avea parte de noi atracţii: foci, lei de mare şi pinguini, zebre, şi vom finaliza lucrările de reconstrucţie a spaţiilor pentru reptile, insecte şi păsări exotice. Având în vedere că de la an la an numărul de vizitatori este în creştere, precum şi faptul că tot mai multe şcoli apelează la lecţii deschise la Grădina Zoologică, consider că direcţia pe care am ales-o este cea bună şi face din această grădină cea mai ofertantă facilitate de acest tip din România“, a declarat primarul George Scripcaru.
Turul virtual Safari este un obiectiv destinat diversificării activităţilor oferite vizitatorilor, pe lângă vizitarea grădinii zoologice şi Planetariu.
Turul virtual, cu o durată de aproape un sfert de oră, este conceput astfel încât să ofere experienţa unei călătorii de tip safari unui număr de maximum 10 persoane (numărul de locuri disponibil în autobuzul virtual). Prin intermediul căştilor VR, vizitatorii vor vedea pe parcursul turului animale specifice zonei de savană africană (elefanţi, lei, rinoceri, păsări exotice etc) într-un peisaj cu relief şi vegetaţie specifică, vizibil la 360 de grade.
Experienţa este completată de senzaţii fizice care imită traseul autovehiculului pe un teren accidentat (denivelări, podeţ de lemn etc), precum şi de momente inedite care previn monotonia unei simple plimbări (un elefant aruncă apă cu trompa în direcţia privitorului, o girafă se apleacă peste maşină şi aproape că "atinge“ privitorul, un rinocer urmăreşte maşina şi se izbeşte de aceasta).
Pe lângă fondul sonor alcătuit din sunetele specifice, pe parcursul întregului tur vizitatorii primesc informaţii, prin intermediul unui narator, despre speciile de animale pe care le văd (identificarea animalelor şi curiozităţi despre viaţa acestora).
Un alt beneficiu important al turului virtual este cel educaţional: fiind o activitate accesibilă şi atractivă pentru persoane din majoritatea categoriilor de vârstă, este o metodă eficientă de transmitere a informaţiilor despre viaţa animalelor sălbatice nu doar şcolarilor, ci şi persoanelor adulte.
Preţurile biletelor la acest obiectiv sunt de 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii cu vârsta între 6 şi 14 ani. Copiii cu vârsta sub 6 ani nu au acces la acest obiectiv, acest gen de activitate nefiindu-le recomandat din motive de siguranţă.
Valoarea proiectului este de aproximativ 570.000 lei.
D.R.