Caravana Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar ajunge la Braşov (miercuri, 4 decembrie, ora 12,00)

Caravana Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar ajunge la Braşov (miercuri, 4 decembrie, ora 12,00)

În România mii de consumatori au probleme cu băncile şi întârzieri la plata ratelor. Ca urmare a unei Directive europene, din 2016 este funcţional Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), care intermediază gratuit şi în mai puţin de 3 luni concilierea relaţiilor dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri. Practic, cu ajutorul celor 21 de conciliatori ai CSALB, consumatorii negociază cu băncile şi IFN-urile condiţii mai bune pentru contractele aflate în derulare.
Numai anul acesta, aproape 2.000 de consumatori din toată ţara au trimis cereri către CSALB, pentru a intra în negociere cu băncile sau IFN-urile. Cele mai frecvente solicitări în relaţia cu băncile, adresate de consumatori, se referă la contractele de credit (90% din solicitări). De cele mai multe ori, consumatorii caută soluţii amiabile prin intermediul Centrului, pentru credite în lei (42% din cazuri), în moneda Euro (28%) şi CHF (25%) - potrivit statisticii CSALB.
În primele 11 luni din 2019, peste 600 de consumatori au obţinut de la bănci şi IFN-uri, cu ajutorul CSALB, reducerea sau eliminarea comisioanelor, scădere ratelor la credite sau chiar ştergerea întregului sold rămas de achitat. Dintre aceşti consumatori, mai puţin de 2% sunt din Braşov. În 2018, cererile din Braşov reprezentau 3% din total. Acest lucru se întâmplă deoarece mulţi consumatori din ţară nu ştiu de existenţa Centrului. De exemplu, 49% dintre cereri vin din Bucureşti şi Ilfov.
Informarea consumatorilor de servicii financiar-bancare despre existenţa Centrului şi avantajele concilierii reprezintă motivul principal pentru care Caravana CSALB vine la Braşov. CSALB în colaborare cu Primăria Municipiului Braşov vă invită la conferinţa de presă Caravana CSALB la Braşov, la care vor participa Primarul Municipiului Braşov, reprezentanţii CSALB, ai autorităţilor locale, ANPC şi asociaţiilor de consumatori. Vom răspunde la întrebările presei şi consumatorilor prezenţi despre problemele întâmpinate de cei care s-au adresat CSALB, litigiile pe care aceştia le-au avut cu băncile sau IFN-urile şi vom exemplifica rezultatele negocierilor purtate de consumatori din Braşov. La conferinţă va participa şi un reprezentant al conciliatorilor, care va detalia modul în care decurg aceste negocieri şi cum ajung părţile la soluţia care are puterea unei hotărâri în instanţă. Conferinţa face parte din "Caravana CSALB" - o serie de întâlniri organizate în mai multe oraşe din ţară.
Evenimentul are loc miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 12.00, în Sala de Consiliu, Primăria Municipiului Braşov, Bulevardul Eroilor, nr 8.
D.R.