Sfaturi pentru a evita risipa alimentară

Sfaturi pentru a evita risipa alimentară

Luciana Cocoş a oferit în rubrica "Safe Income" câteva sfaturi pentru a evita risipa alimentară. De aceste Sărbători românii vor cheltui în medie aproape 800 de lei pentru mâncare şi băutură. Asta spun sondajele, dar în realitate suma este cu mult mai mare. Familile din România dau mai mult de un sfert din cheltuielile totale ale consumului casnic pe alimente şi băuturi non-alcoolice, cel mai mare procent din Uniunea Europeană.

La 30 de ani de la Revoluţie, marcaţi de neajunsurile vremurilor comuniste românii încă mai cumpără "să fie în casă". Cumpărăm de 4 ori mai mult decât avem nevoie spun specialiştii şi astfel risipa alimentară a atins cote alarmante. Un român aruncă în medie 130 de kilograme pe an, 16 kilograme doar în perioada Sărbătorilor. Mâncarea pe care o aruncăm la gunoi într-un an ar putea hrăni populaţia unui oraş mare din ţară timp de 20 de ani. Iată câteva sfaturi pentru a încerca măcar diminuarea risipei:

1. Folosiţi congelatorul pentru a salva mâncarea pe care ştiţi că nu o consumaţi la timp
2. Etichetaţi produsele pentru a vedea mai uşor când expiră
3. Aşezaţi pe raftul pe care îl vedeţi prima oară când deschideţi frigiderul produsele care expiră mai repede.
4. Căutaţi centre unde puteţi dona alimente care se aproprie de expirare şi pe care ştiţi că nu le mai consumaţi
5. Nu cumpăraţi produse în exces, evitaţi promoţiile de tipul 3 la preţ de 2

A.C.