Rezolvare pentru arondarea la Spitalul Clinic Regional Braşov

Rezolvare pentru arondarea la Spitalul Clinic Regional Braşov

Proiectul de ordin al Ministrului Sănătăţii privind arondarea judeţelor la centrele regionale, necesar pentru ca viitorul spital din Braşov să fie unul regional, a fost repus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii. (http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/).
"Acest ordin este necesar pentru continuarea proiectului de construcţie a Spitalului Regional Braşov. Ordinul de ministru a mai fost în dezbatere publică, dar odată cu schimbarea guvernului, procedura a fost întreruptă. Aseară am avut o discuţie cu noul ministru al Sănătăţii, Victor Sebastian Costache, legat de acest subiect, şi domnul ministru mi-a confirmat că a găsit o asoluţie pentru reglementarea acestei situaţii şi că proiectul de ordin a fost repus în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că şi partea de reglementări ce ţine de statul român a intrat în linie dreaptă. Vreau să-i mulţumesc domnului ministru că Ministerul Sănătăţii sprijină în continuare proiectul construirii Spitalului Regional Braşov, un proiect foarte important nu numai pentru comunitatea braşoveană şi cetăţenii din judeţele Harghita şi Covasna, ci şi pentru cetăţenii care vizitează Braşovul, prima destinaţie turistică din România după Bucureşti. Între timp, experţii BERD continuă să îşi facă treaba în cadrul procedurii de întocmire a studiului de fezabilitate şi de pregătire a documentaţiei pentru găsirea partenerului privat care să construiască acest spital. Eu sunt foarte optimist în legătură cu acest proiect şi sunt convins că problemele de ordin legislativ se vor rezolva“, a declarat primarul George Scripcaru.
În Referatul de aprobare pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1765/2006 privind arondarea judeţelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socioeconomică din care fac parte, precum şi distanţele aeriene şi terestre dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, ministerul recunoaşte că "este necesară o evaluare corectă a nevoilor şi cererii de servicii de sănătate, a capacităţilor şi resurselor existente“, dar şi că "în prezent, unele dintre reglementari impuse de Ordinul 1765 din 2006 nu sunt suficient de explicite privitor la arondarea judeţelor la centrele regionale, unităţilor funcţionale de primiri urgenţe şi spitalelor regionale de urgenţă“, precum şi că "arondarea populaţiei din judeţe pe anumite regiuni nu trebuie să constituie un criteriu rigid, iar pentru îmbunătăţirea accesul pacientului pe criterii de distanţă şi timp, se ia în considerare arondarea la centre competente“.
Proiectul de Ordin de ministru supus dezbaterii publice propune deci introducerea unui nou articol după art 6 din Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1765/2006 privind arondarea judeţelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de dezvoltare socio-economică din care fac parte, precum şi distanţele aeriene şi terestre dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 24 ianuarie 2007. Articolul propus precizează că "arondarea la centrele universitare, prevăzută la art. 6, este valabilă până la construirea unor spitale regionale de urgenţă sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti, care să permită îndeplinirea integrală a criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii lor de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1764/2006. Modificările privind arondarea se fac cu respectarea prevederilor art. 9“. Acest nou articol ar permite înfiinţarea Spitalului Clinic Regional Braşov, care să satisfacă necesităţile judeţelor Braşov, Covasna şi Harghita.
Reamintim că la începutul anului trecut, Primăria Braşov şi BERD au semnat acordul de asistenţă tehnică pentru construcţia Spitalului Regional Braşov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanţarea municipiului este de 250.000 de euro. Tot atunci, primăria a semnat un contract de realizare a unui studiu de prefezabilitate, care a fost realizat şi care stabileşte principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, iar în luna noiembrie a avut loc prima întâlnire cu consorţiul de firme desemnat de BERD să elaboreze studiul de fezabilitate şi documentaţia necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Braşov. Consorţiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL, un consorţiu cu experienţă în construcţia a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.
La sfârşitul lui 2018, după o serie de discuţii legate de construcţia unui nou spital regional la Braşov, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafaţă de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului.Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Braşov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi.
D.R.