La ce vârstă eşti cel mai fericit în viaţă?

La ce vârstă eşti cel mai fericit în viaţă?

Ce este fericirea şi cum se ajunge la ea" Este marea întrebare a existenţei umane, o chestiune evident foarte subiectivă. Fundaţia Resolution, un grup britanic de reflecţie, a analizat noţiunea de "fericire"şi perceperea ei. Cercetătorii au încercat să determine în ce perioadă a vieţii nivelul de satisfacţie/well-being este cel mai ridicat şi au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre două perioade: sfârşitul adolescenţei şi anii care urmează imediat după împlinirea vârstei de 70 de ani. Acest nivel de mulţumire personală şi sentimentul de a fi fericit nu are o evoluţie stabilă de-a lungul vieţii. Un prim vârf s-ar atinge la sfârşitul adolescenţei, după care, de pe la 18 ani, "curba fericirii" ar începe să coboare, urcă un pic după 20 de ani până la 30 de ani, iar apoi descreşte continuu.

     Cel mai jos nivel al fericirii ar fi atins spre jumătatea anilor 50. Dar apoi curba începe să urce constant până la un nou vârf, care s-ar atinge în jurul vârstei de 70 de ani, după care începe să coboare din nou. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii fundaţiei Resolution au analizat datele colectate de Oficiul Naţional pentru Statistică al Marii Britanii, care din 2011 vrea să afle dacă cetăţenii britanici sunt fericiţi. Pentru aceasta, le sunt puse patru întrebări precise:

• În general, în ce măsură sunteţi satisfăcuţi de viaţa dvs în acest moment"

• În ce măsură credeţi că lucrurile pe care le faceţi în viaţă au un sens"

• Per total, cum v-aţi simţit ieri"

• V-aţi simţit foarte anxios sau anxios ieri"

• Ce contează pentru a te simţi fericit"


Răspunsurile la aceste întrebări sunt evident subiective şi depind de sentimentele persoanelor interogate. Însă fundaţia Resolution a mers mai departe şi s-a interesat de profilul persoanelor care s-au declarat fericite, pentru a vedea dacă există nişte tendinţe generale.

O primă concluzie: O bună sănătate şi o relaţie stabilă fac parte dintre principalii factori care determină sentimentul de satisfacţie.

     Femeile au o mai mare satisfacţie pentru viaţa pe care o trăiesc comparativ cu bărbaţii, dar spun totuşi că există mai multă anxietate în viaţa lor. Oamenii căsătoriţi sau care se află într-un parteneriat civil declară în proporţie mai mare că viaţa merită trăită. Și slujba contribuie, desigur, la resimţirea unei stări de bine, dar contează şi tipul locului de muncă: angajaţii independenţi se declară adesea mai fericiţi decât ceilalţi, de exemplu.

     Alte concluzii ale studiului nu sunt surprinzătoare: cei care au venituri ridicate se declară în general mai fericiţi decât cei cu venituri medii. La fel, persoanele cu contract de muncă pe durată nedeterminată, dar şi proprietarii de locuinţe.

Pentru a fi fericit contează şi locul/regiunea în care trăieşti, a mai constatat studiul. Toţi aceşti factori economici îl fac pe George Bangham, autorul analizei, să ajungă la concluzia că banii nu înseamnă totul în viaţă, dar contează totuşi pentru a te simţi fericit.

A.C.