12 tineri cu dizabilităţi intelectuale realizează la Braşov o demonstraţie de Role şi Patinaj

12 tineri cu dizabilităţi intelectuale realizează la Braşov o demonstraţie de Role şi Patinaj

Prima demonstraţie de role a sportivilor Special Olympics România se organizează la Braşov, marţi,14 ianuarie. Demonstraţia de patinaj are loc miercuri, 15 ianuarie, pe Patinoarul Olimpic din Braşov.
54 de sportivi Special Olympics din 5 oraşe (Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Galaţi) s-au antrenat intens pe role şi patine începând cu luna august 2019, pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Naţional de Patinaj al Special Olympics.
Marţi 14 ianuarie are loc la Braşov prima demonstraţie de role (din cele cinci ce vor avea loc în fiecare oraş parte din proiect), la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane. Pe role vor fi 9 tineri sportivi Special Olympics, majoritatea de la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă. Miercuri va avea loc, pe Patinoarul Olimpic, demonstraţia de patinaj, unde 3 tineri din Braşov s-au antrenat în cadrul acestui proiect.
Antrenorii voluntari de la Braşov sunt Elena Balint, prof. Univ. Dr. la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sporturi Montane, Adriana Dumitraşcu, profesor sport Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă, Anca Ionescu şi Simona Pungă - patinaj.
"Speciali pe patine - Luăm viteză spre starea de bine" presupune crearea primului program de antrenamente şi competiţii din România pentru patinaj (role viteză, artistic şi viteză gheaţă) pentru 54 de persoane cu dizabilităţi intelectuale (PDI) din 5 oraşe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a 5 demonstraţii locale în mijlocul comunităţilor şi a primului Campionat Naţional Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilităţile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, puterea transformatoare a sportului şi beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.
În cadrul proiectului vor participa şi alte peste 400 de persoane - antrenori, membri de familie, voluntari (studenţi, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităţilor. Antrenorii sunt persoane care au pregătirea necesară pentru a conduce activităţile sportive specifice (antrenamentele de role/patinaj) adaptate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. Acestora li se adaugă membri de familie. În plus, ei au şansa de a vedea evoluţia persoanelor cu dizabilităţi intelectuale (la Special Olympics asta înseamnă IQ < 70) şi de a se bucura împreună. Voluntarii sunt şi ei un pion important în organizarea activităţilor: acordă suport în desfăşurarea antrenamentelor/competiţiilor, având şi oportunitatea de a învăţa din interacţiunea cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Membri ai comunităţilor iau parte la demonstraţii/concursuri, aflând despre abilităţile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, manifestându-şi sprijinul faţă de această categorie.
Despre antrenamentele ţinute de sportivii şi voluntarii Special Olympics se pot afla mai multe de pe pagina de Facebook a Fundaţiei (https://www.facebook.com/specialolympicsromania/)
Proiectul "Speciali pe patine - Luăm viteză spre starea de bine" este derulat de Special Olympics România şi finanţat prin programul "În stare de bine", susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Recomandări #
Pentru a găsi mai uşor informaţiile despre proiect, folosiţi haştagurile: #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #specialipepatine #specialolympicsromania
Despre dizabilitatea intelectuală
Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilităţi la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase şi etnii, nivel de educaţie, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.
Despre Special Olympics România
Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, nedreptăţii şi intoleranţei. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.
D.R.