Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2020, la Braşov : programul slujbelor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2020, la Braşov : programul slujbelor

Bisericile istorice din Braşov, organizatoare şi gazde ale Săptămânii de Rugăciune, îi invită pe toţi creştinii să participe, începând de sâmbătă, la slujbele religioase ecumenice, ce se vor desfăşura în perioada 18-25 ianuarie, de la ora 18:00, conform programului de mai jos.
La fel ca în anii precedenţi, slujbele vor avea o structură unitară, elaborată de comun acord încă din anul 2007, când Săptămâna de Rugăciune s-a organizat pentru prima oară în această formă la Braşov. În fiecare biserică gazdă, partea muzicală va fi specifică tradiţiei sale, iar predica va fi prezentată de către un preot dintr-o altă confesiune creştină, având ca temă Evanghelia pentru ziua respectivă. Rugăciunile vor fi însufleţite de tema zilei, Evanghelie şi predică, cu scopul profund de a-L ruga pe Dumnezeu să ne deschidă inimile şi calea pentru unitate.
Tema, aleasă de către bisericile creştine din Malta, face parte din mărturiile Sf. Scripturi despre ultima călătorie în scop misionar a Sf. Apostol Pavel. Corabia pe care se îndrepta către metropola antică Roma trecuse pe Marea Mediterană printr-o furtună şi, ca printr-o minune, toate cele 276 de persoane care se aflau la bord au reuşit să se salveze, înotând spre insula Malta. Era frig, ploua, iar despre localnici, Sf. Apostol ne transmite: "Ei ne arătau o deosebită omenie" (Fapte 28,2).

Asistăm în zilele noastre la nenumărate naufragii pe Marea Mediterană, soldate cu victime, ale unor ambarcaţiuni cu refugiaţi. Ei au nevoie de ajutor. Cum sunt primiţi? Bisericile nu pot asista nepăsător la ceea ce se întâmplă cu milioanele de refugiaţi, oameni care sunt nevoiţi prin războaie şi catastrofe naturale să-şi părăsească patria. Acestea sunt chemate să se implice, sugerează creştinii din Malta.
Această chemare este valabilă şi pe plan local, în Braşov. Bisericile nu trebuie să se izoleze. Dincolo de propria viaţă spirituală a fiecăreia, este nevoie de o comuniune, care trece peste graniţele confesionale, etnice, culturale. Și, pentru a nu-i uita pe cei din jurul nostru care au nevoie de ajutor, bisericile organizatoare îi roagă pe credincioşi să participe la colecta cu scop caritabil din cadrul fiecărei slujbe ale acestei Săptămâni de Rugăciune.
Colecta tuturor slujbelor va fi direcţionată către Serviciul de Ajutor Maltez în România - Sucursala Braşov. Acesta este o asociaţie nonguvernamentală caritativă, care acţionează în spiritul binelui încă de la înfiinţare, din anul 2010, ghidată fiind de motto-ul "Păstrarea credinţei şi întrajutorarea nevoiaşilor". Principala activitate se bazează pe acordarea serviciilor sociale primare, grija faţa de cei aflaţi în nevoie şi cei fără adăpost. Printre proiectele derulate amintim: Clubul de vârstnici şi Grupul de copii cu nevoi speciale, în cadrul proiectului intitulat “Împreună într-o Lume Comună", unde, cu ajutorul unor cadre specializate, se urmăreşte dezvoltarea abilităţilor acestora şi integrarea în colectiv, în societate.
Carta ecumenică din 2001, un document de bază al acestei mişcări, specifică un element de bază pentru creştinii de diferite confesiuni, afirmând: "Viaţa mişcării ecumenice are două izvoare. Primul înseamnă să ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu. Cel de al 2-lea înseamnă să-L lăsăm pe Sfântul Duh să lucreze în noi şi prin noi. Aşa se creează comuniune spirituală."
Programul Săptămânii de Rugăciune la Braşov:
Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Romano-Catolică "Înălţarea Sfintei Cruci" (Bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt 2A)
Duminică, 19 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Evanghelică Luterană Maghiară (Str. Iuliu Maniu 2)

Luni, 20 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Romano-Catolică "Sf. Petru şi Pavel" (Str. Mureşenilor 19)

Marţi, 21 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Reformată "Casa Speranţei" (Str. Moldovei 2)

Miercuri, 22 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Unitariană (Str. Victor Babeş 1)

Joi, 23 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Evanghelică C.A. Blumăna (Str. Dr. Ioan Cantacuzino 2)

Vineri, 24 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Reformată (Șirul Mitropolit Andrei Șaguna 3)

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, ora 18:00:
Locaţie: Biserica Greco-Catolică "Sf. Petru" (Str. Zizinului 24A)
D.R.