Cea mai bună şcoală elveţiană din domeniul ospitalităţii ar putea avea un centru la Braşov

Cea mai bună şcoală elveţiană din domeniul ospitalităţii ar putea avea un centru la Braşov

Primarul George Scripcaru, împreună cu preşedintele CJ, Adrian Veştea, şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţi ai Universităţii Hoteliere din Lausanne (Ecole Hotelier Lausanne - EHL), pentru a discuta despre înfiinţarea la Braşov a unei şcoli hoteliere în sistem dual.
Tipul de învăţământ dezvoltat de Elveţia în acest domeniu este unic în lume şi se bazează pe colaborarea completă cu industria ospitalităţii, Elveţia fiind lider mondial în acest domeniu.
Propunerea vizează înfiinţarea unui centru de inovare şi antreprenoriat în turism şi ospitalitate, o instituţie de învăţământ dual, în directă legătură cu mediul de afaceri din domeniul turismului care activează în Braşov. Pentru început, şcoala va fi echivalentă unei post-liceale, urmând ca apoi să fie creată şi o instituţie de învăţământ de nivel universitar sau post-universitar.
"Azi a fost o discuţie premergătoare în legătură cu acest proiect şi am stabilit o serie de obiective la care să ne raportăm. Evident că acest proiect are legătură şi cu Ministerul Educaţiei, partenerii noştri au stabilit deja contacte şi au discutat şi acolo, însă ţine şi de noi, autorităţile locale din Braşov şi din judeţ, precum şi de mediul de afaceri. Experienţa lor este foarte importantă, Elveţia are cel mai important centru educaţional din industria ospitalităţii din Europa, şi am dori să implementăm acest model şi la Braşov. Am stabilit un parteneriat, noi ne putem implica în tot ceea ce ţine de infrastructură, iar pregătirea viitorilor elevi sau studenţi va fi în sarcina partenerilor noştri, pentru că asta fac ei: pregătesc profesionişti. Modelul diferă într-un anumit grad de Școala Profesională Germană Kronstadt, dar în esenţă este vorba tot de un parteneriat în sistem dual“, a declarat primarul George Scripcaru, la finalul discuţiilor.
"Noi ne dorim să repunem Braşovul pe harta celor mai importante oraşe în învăţământul turistic şi hotelier şi venim cu o licenţă pentru o şcoală cu centrul la Braşov, care să pregătească forţă de muncă foarte bine calificată. Această şcoală va fi importantă pentru toată România, atât pentru că vom avea oameni extrem de bine pregătiţi, cât şi pentru impactul economic pe care-l va avea. Este o şcoală care va funcţiona într-o legătură mult mai strânsă cu practica, în care cei care studiază vor lucra direct în industrie şi vor învăţa în lumea reală, după un model în care Elveţia este precursoare, cel al învăţământului dual universitar şi al învăţământului dual tehnic“, a declarat dr. Ray F. Iunius, director EHL.
"Mă bucur că există deschidere şi interes pentru această formă de învăţământ dual la Braşov. Este o oportunitate foarte bună pentru noi, ţinând cont că Braşovul este cea mai importantă destinaţie turistică din România. Consiliul Judeţean, împreună cu toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, va acorda tot suportul necesar asigurării de specialişti în domeniile pe care partenerii noştri vor dori să le promoveze“, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
EHL are, în cadrul Universităţii Hoteliere din Lausanne, următoarele domenii de studiu: ospitalitate (hoteluri, restaurante, MICE - conferinţe, expoziţii, transport, turism), retailing (lanţuri de aprovizionare, distribuţie, facilităţi etc ), Sport (antrenori, facilităţi, infrastructură), sănătate (clinici, spitale, instituţii medicale), divertisment (media, film, industria spectacolului etc), artă (muzee, galerii, expoziţii etc), lifestyle (etichetă, bune maniere, aranjarea mesei şi decorarea ei).
În 2006, EHL a fondat, la Bucureşti, Institutul Regal de Management al Ospitalităţii, cu sprijinul Majestăţii Sale Regele Mihai I şi a iniţiat cursurile postuniversitared cu ASE Bucureşti.
D.R.