CTP: Regizorul filmului "Parasite" a reuşit să creeze un sentiment inclasabil, un lucru foarte greu în artă

CTP: Regizorul filmului "Parasite" a reuşit să creeze un sentiment inclasabil, un lucru foarte greu în artă

Criticul de film Cristian Tudor Popescu a declarat că lungmetrajul "Parasite", care a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film, a fost chiar preferatul lui. Regizorul sud-coreean Bong Joon-ho reuşeşte să creeze un sentiment inclasabil, un lucru foarte greu în artă, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24. Duminică noapte a avut loc, la Los Angeles, cea de-a 92 ediţie a premiilor Oscar. "Parasite" este un film sud-coreean care reuşeşte să se adreseze Europei de Vest şi Americii. E bazat pe o idee europeană, pe ideea transformării temporare a sclavilor în egalii stăpânilor lor sau chiar să ajungă sclavii să fie serviţi de stăpânii lor. Este ideea vechii sărbatorii greceşti ateniene, Cronia, idee preluata apoi de antichitatea romană, în sărbătoarea numită Saturnalia. Transpunerea ei cinematografică este de o originalitate remarcabilă. Modul în care cei din clasa de jos se insinuează în clasa stăpânilor ca nişte paraziţi este surprinzător, original şi memorabil.

Apoi, partea a doua a filmului, finalul în special, foarte violent cu scene sângeroase care m-au dus cu gândul la spectacole desfăşurate de la sfârşitul secolului 19 până în anii `60, în Paris. Acolo se întâmplau astfel de lucruri pe scenă care duceau spectatorii până la vomă sau până la excitaţii sexuale, sentimente foarte puternice, create de ceea ce se întâmpla pe scenă, mult sânge, dezmembrări, decapitări. Acest lucru reuşeşte Bong Joon-ho să îl creeze, un sentiment inclasabil. Sentimentele sunt în general cunoscute, iubire, ură, clar definite. E foarte greu să creezi în artă un sentiment inclasabil, or asta face Bong Joon-ho. Am sesizat acest sentiment inclasabil pentru că violenţa nu este violenţă pur si simplu. Ea are un ecart mic, dar prezent în fiecare din acele scene violente, care oscilează între plâns, râs, cădere pe gânduri în faţa unei drame sociale. Performanţa lui este internaţionalitatea acestui film. Îl poate înţelege orice locuitor al planetei, chiar dacă nu are subtitrări.

Este foarte expresiv cinematografic. Imaginile vorbesc, sunt atât de expresive, încât aproape că nu lasă rest pentru dialog, pentru vorbe. Ar fi putut să fie un film mut, un film nevorbitor. Nu era nevoie să auzim ce spun personajele", a declarat Cristian Tudor Popescu.
Despre premiul pentru cel mai bun actor obţinut de actorul Joaquin Phoenix, care l-a interpretat pe "Joker", Cristian Tudor Popescu a declarat că se aştepta la acest deznodământ. "Este un rol făcut să ia premiul Oscar", a spus Cristian Tudor Popescu.

Cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar s-a încheiat duminică noapte la Los Angeles cu o mare surpriză, care scrie, de altfel istorie: filmul sud-coreean "Parasite" a câştigat atât la categoria cel mai bun film, cât şi la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, iar regizorul Bong Joon-ho a luat OSCAR pentru regie, învingând nume mari din cinematografie.

A.C.