Ludovic Orban a anunţat că retrage de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanţele pe fonduri europene: Tema este mult prea delicată

Ludovic Orban a anunţat că retrage de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanţele pe fonduri europene: Tema este mult prea delicată

Premierul Ludovic Orban a anunţat în debutul şedinţei de guvern de joi că a decis să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial ordonanţele de urgenţă care vizează programe din fonduri europene. Ordonanţele au fost în mijlocul unui scandal, după ce Guvernul a adoptat actele normative fără a avea toate avizele.

"Tema era mult prea sensibilă şi pârâcioşii care vor să facă rău României prin blocarea fondurilor au început deja să trimită tot felul de păreri. Tema este mult prea delicată fiind vorba de fonduri europene nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit şi mai ales planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile şi discutabile", a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul i-a transmis ministrului Fondurilor Europene să pregătească proiecte de lege sau alte măsuri prin care pot fi implementate programele care erau prevăzute în ordonanţele de urgenţă.

"Vă rog să pregătiţi pe fiecare dintre măsuri soluţii de reglementare. Pregătiţi proiect de lege şi înaintăm proiectul prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu e nevoie de proiect de lege se poate realiza şi prin HG sau ordine de ministru. De exemplu ştiu că nu e nevoie de reglementare cu caracter de lege a programului de extindere a reţelei de gaze", a mai spus Ludovic Orban.

În şedinţa din 4 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale şi de investiţii, la nivel regional; Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative, Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 şi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea Programului naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile încălzite cu combustibil solid.

În aceeaşi şedinţă de Guvern au fost adoptate în total 25 de ordonanţe de urgenţă.

A.C.