Român mort într-un accident de muncă în Italia, aruncat la groapa de gunoi de patroni. Cum au încercat să-şi ascundă fapta

Român mort într-un accident de muncă în Italia, aruncat la groapa de gunoi de patroni. Cum au încercat să-şi ascundă fapta

Doi italieni, proprietarii unei firme de construcţii din provincia Torino, au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă şi ascunderea unui cadavru, victimă fiind un angajat român. Vittorio Opessi, 56 de ani, şi Antonino Marino, 55 de ani, vor sta după gratii 7, respectiv 4 ani, după ce au încercat să muşamalizeze un accident de muncă mortal care s-a petrecut pe un şantier, aruncând la groapa de gunoi cadavrul angajatului român Mihai Iştoc, de 45 de ani. Pedepsele au fost stabilite definitiv de instanţa de judecată, marţi, 11 februarie, la aproape 11 ani de la decesului bărbatului român, relatează Torino Today.

Ajuns în Italia în anii 2000, Mihai Iştoc, şi-a găsit un loc de muncă la negru la firma celor doi italieni. Pe data de 8 iunie 2009, el a murit pe un şantier din localitatea Venaria Reale, 16 kilometri distanţă de Torino, în urma unui accident teribil. În timp ce spărgea un zid la înălţime, Mihai s-a dezechilibrat şi a căzut de pe schelă murind pe loc. Cadavrul lui a fost descoperit de un alt muncitor român, care i-a alertat pe patroni. Aceştia s-au decis să muşamalizeze totul, pentru a nu risca vreo consecinţă legală, având în vedere că românul nu era angajat cu forme legale.

După ce l-au "convins" pe muncitorul român care a făcut cumplita descoperire să tacă, cei doi patroni italieni au pus cadavrul românului pe o canapea veche şi l-au aruncat la o groapă de gunoi aflată la 60 de kilometri de şantierul unde a avut loc tragedia. Trupul a fost descoperit câteva zile mai târziu, însă faţa era complet desfigurată, astfel că identificarea a fost făcută abia după patru ani. În tot acest timp, familia lui Mihai l-a dat dispărut şi a făcut eforturi uriaşe de a-l localiza.

Într-un final, în baza probelor existente şi a unui test ADN, s-a descoperit că trupul neînsufleţit de la groapa de gunoi îi aparţine românului Mihai Iştoc. A urmat o anchetă dificilă pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu bărbatul şi cum a ajuns la groapa de gunoi. Misterul s-a spulberat abia după ce colegul lui, românul care i-a descoperit cadavrul, s-a decis să vorbească. "Am trecut pe la el, pe şantierul de lângă cel unde lucram eu. L-am găsit mort", le-a mărturisit anchetatorilor românul care a descoperit corpul lui Mihai. El a mai spus că a fost ameninţat de cei doi italieni: "Ține-ţi gura, nu spune nimic nimănui! Gândeşte-te la familia ta, ne ocupăm noi de tot".

Judecătorii de la Curtea de Casaţie i-au condamnat în mod definitiv pe cei doi italieni în cursul zilei de marţi, 11 februarie 2020, la 7 ani de închisoare pentru Vittorio Opessi şi doar 4 ani de închisoare pentru Antonino Marino.

A.C.