Comuna Ungra, judeţul Braşov -comună defavorizată!

Comuna Ungra, judeţul Braşov -comună defavorizată!

Silviu-Mircea Șchiopu: "Moare satul! Din "94 de studenţi absolvenţi ai Universităţii din Cluj, doar vreo 2-3 ne-am intors acasă!" Campanie de promovare a tinerilor din judeţul Braşov: "NOI NU PLECĂM DIN ȚARĂ, NOI NU PLECĂM DIN SAT!"

Aşa cum am promis, ziarul nostru online Corona Press a demarat o campanie de promovare a tinerilor care au ales să se întoarcă acasă, în satul natal, după absolvirea unor universităţi prestigioase şi terminarea studiilor postuniversitare de masterat. Motivul: MOARE SATUL!

Să începem cu începutul, ca să înţeleagă cititorii despte ce estre vorba şi ce m-a determinat să demarez această campanie de promovare a tinerilor, care au ales să rămână în ţară şi să nu fugă din satul natal. Este o poveste incredibilă. Fiecare a fost motivat de ceva anume, dar fiecare a avut un numitor comun: Pământul, animalele, pădurea şi părinţii!
Voi începe cu primul tânăr, în ordinea în care i-am cunoscut.

"Am muncit de mic, alături de părinţi "

Primul tânăr cu care am stat de vorbă a fost Silviu Mircea Schiopu, din comuna Ungra, judeţul Braşov, născut în anul 1991. Deci are 29 de ani. A făcut liceul în oraşul Rupea, judeţul Braşov, după care a studiat la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, plus studii postuniversitare de masterat. După terminarea studiilor s-a întors acasă.
Silviu Mircea Șchiopu, ne-a declarat: "Nu îmi place să ies în faţă, dar m-am gândit mai bine şi mi-am dat seama că este foarte importantă comunicarea. Trebuie să mă mai pun la punct în acest domeniu. Dacă vreau să îmi ajut satul, atunci trebuie să ştim şi cum. Cea mai importantă este comunicarea şi apoi promovarea. Dacă am refuzat ofertele din străinătate şi am ales să rămân în sat, alături de părinţi, şi să trăiesc pe pământul natal, atunci trebuie să mă folosesc de toate mijloacele pentru a trăi şi a reuşi aici Am datoria să fac tot posibilul ca să nu dispară satul. Mi-am dat seama că sunt generaţia, liantul care leagă, care face legătura între bătrâni şi copiii puţini din sat. Eu nu uit cum tatăl meu mă lua cu el la muncă, fie la câmp, fie în gospodărie. De la el am învăţat tot. Am muncit de mic copil. Îmi place şi am înţeles că am datoria să transmit mai departe ceea ce ştiu. Adică, să fiu folositor. Am făcut un şoc după ce am terminat studiile. Din 94 de studenţi , absolvenţi ai Universităţii din Cluj, doar 2-3 ne-am intors acasă. Deci, din 94 de licenţiaţi, în jur de 90 au plecat în lume. Unii în America, alţii prin Europa, pe unde au apucat. S-au angajat pe la fel de fel de firme. Am avut şi eu oferte, una chiar de la o firmă multinaţională."

Curtat de o firmă multinaţională

Silviu Mircea Șchiopu, a continuat să-mi povestească despre cum a fost el curtat de o firmă multinaţională şi ce ofertă i s-a făcut.
"Deci am avut ocazia să plec din ţară. Mi s-a ofetit un salariu bun, de 2.500 de euro, maşină de serviciu şi laptop. Am refuzat. Nimănui nu îi venea să creadă că eu refuz aşa o ofertă.Toţi m-au făcut nebun. Eu nu am putut să plec în ruptul capului şi am dorit să duc mai departe ceea ce a făcut tatăl meu. Avem o fermă şi mi-am dorit să o modernizez. Sunt primul din sat care am accesat fonduri europene. Am şi alte planuri şi doresc să mă implic mai mult în viaţa comunităţii. Să salvăm satul. Aici nu se întâmplă aproape nimic. Mă doare sufletul. Am multe de gând să fac. Am rămas în sat şi trebuie să pornesc de undeva. De doi ani urmăresc să identific problemele cu care se confruntă locuitorii comunei, problemele satului. Mă gândesc şi la soluţii".
Referitor la soluţii şi identificarea/ inventarierea lor, lista este lungă.

În Ținutul Cohalmului

Comuna Ungra este sat de reşedinţă cu acelaşi nume, amplasat la 9 kilometri de oraşul Rupea şi de drumul ce leagă Braşovul de Sighişoara, în zona Rupea - Ținutul Cohalmului. De raza administrativ - teritorială aparţine şi satul Dăişoara. Atât satul Ungra, cât şi satul Dăişoara sunt încărcate de istorie şi de tradiţii. Obiceiurile şi tradiţiile se păstrează până în ziua de azi.
Menţionez că, din nefericire, comuna face parte dintr -o zonă defavorizată şi se impune luarea unor măsuri specifice care să contribuie la redresarea ei.

Continuare într-un articol viitor.
Ileana Gafton Dragoş